fredag 30 maj 2014

Grupp A: det givna narrativets förlovade land

Hej allihop nu tänkte jag köra en genomgång av VM:s alla grupper men som den hipster jag är tänker jag inte göra det i punktform utan istället publicera en löpande text för varje grupp som liksom ANGRIPER gruppens ESSENS i sin HELHET. Det kommer bli jätteroligt. Här kommer grupp A!


GRUPP A

På något sätt känns det som att den här gruppen redan är spelad för montaget som skildrar dess segrares höjdpunkter kan jag med en till synes minutiös exakthet redan se framför mig. Jag ser framför mig hur Neymar uprepade gånger springer ut mot hörnflaggan med båda händerna knutna, hur Marcello hoppar upp och kramar sig fast runt hans axlar, och hur Scolari på bänken jublar kontrollerat men lugnt, medan kameran som filmar alltihopa på ett hetblodigt sätt svajar och hoppar på grund av det extatiska jublet på läktaren. 

Det finns liksom inget annat alternativ än att Brasilien dundrar fram som en bulldozer genom alla tre matcher till ackompanjemanget av en formligen manisk hemmapublik. Ingenstans i det här narrativet ser jag till någonsomhelst spänning; den diskussion som eventuellt kommer att uppstå kommer med all säkerhet enbart ske i futurum, och röra sig kring hur väl Brassarna kommer att stå sig mot tuffare lag senare i turneringen.

Spänningen i den här gruppen lär istället återfinnas i kampen om andraplatsen i gruppen, som med all säkerhet kommer att stå mellan Mexiko och Kroatien. Som den ohämmade eurocentriker man är har man naturligtvis en uppfattning om att Kroatien väger tyngre; Modric och Mandzukic är spelare av yttersta europeiska toppklass och nationen har alltsedan självständigheten åtnjutit en välförtjänt respekt bland sina motståndare på den internationella arenan. Favorittippningen känns mot denna bakgrund given.

Emellertid är detta som sagt en bakgrund som sjuder av eurocentrism, och därför ingen bra bakgrund. Istället ska man minnas att Mexiko är ett väldigt stabilt topp-16 lag, som gått till åttondelsfinal i FYRA raka VM (vilket kan jämföras med vårt eget svenska landslag som under "Erik":s ledning förlorat i FYRA raka matcher mot Danmark. Danmark. Bajs.), trots att man egentligen ingen av gångerna haft ett särskilt namnkunnigt lag på pappret. Visserligen kan det tyckas problematiskt att lagets största stjärna utgörs av en inhoppare i ett engelskt mittenlag, men jag har dock alltid tyckt att Den Lilla Ärtan varit underskattad och förtjänat ett bättre öde än så. I VM får kanske då Chicharito chansen att visa att jag haft rätt hela tiden.

Därmed dristar jag mig till att tippa Mexiko som slutlig grupptvåa, på bättre målskillnad än sina rutiga konkurrenter. I det här fallet har jag alltså kallt räknat med att Kamerun är ett i grunden dåligt fotbollslag som kommer att göras ännu sämre av att de centreras kring en av världens mest osköna fotbollspersoner någonsin: Samuel Eto'o. Visst, kanske att även denna min uppfattning är en produkt av min oavbrutet sjudande eurocentrism, men i så fall kan det inte ända inte hjälpas, för jag ser inte, hur mycket jag än anstränger mig, hur Roger Millas arvtagare ska kunna klara sig levande ur den här gruppen.

Mitt tips:

1. Brasilien
2. Mexiko
3. Kroatien
4. Kamerun