lördag 18 november 2017

Vetenskaplig ranking av alla lag som är med i VM

Hej bloggen!

Nu ska jag ranka alla lag som har gått till VM. Jag börjar med det sämsta laget och jobbar mig uppåt för då blir det dramaturgiskt roligt. Jag kommer nog göra en till genomgång av alla lag grundligt sen men jag vill få ur mig den här listan snabbt nu för jag vill bara ha en ursäkt för att kunna tänka så mycket som möjligt på VM hela tiden. För pedagogikens skull har jag delat in listan i kategorier också, så att man ska fatta när jag verkligen gör ett statement med att skilja på två lag och när jag bara okynnesrankat lite olika lag. Håll till godo.


Kategori I: Blåbär
I den här kategorin återfinns lag som jag inte vet nånting om men som jag i mitt hjärta vet kommer vara dåliga och inte ha något med slutspelsplatserna att göra. Okända och dåliga lag helt enkelt!

32. Panama
Som protestantisk västerlänning blir man först förbannad över att Panama är med, och undrar hur FIFA kunnat tilldela centralamerika så många platser på bekostnad av fina protestantiska länder såsom Nordirland och Holland. Säkert någon ond PK-sammansvärjning, tänker man. Men tittar man närmre på FIFA:s fördelning av platser ser man att att man kanske måste PK-revidera sin första reaktion. Att hela tre länder får gå vidare från det urlöjliga CONACAF-kvalet har nämligen inte med Centralamerika att göra, utan med det protestantiska Nordamerika! Nord- och Centralamerika delar nämligen på kvalplatser, och det är en officiell hemlighet att den tredje CONACAF-platsen finns till för att garantera att USA, det västerländskaste av alla västerländer, inte ska kunna missa kvalet. Nu har dock USA varit så extremt dåliga att dom ändå gjorde det, och därför tog urdåliga Panama hand om den tredje platsen. Men låt oss därför se Panamas kommande tre raka gruppspelsförluster som ett uttryck för det protestantiska västerlandets makt, snarare än det katolska Panamas enskilda tursamhet just denna gång! Landets medverkan kommer också kunna leda till en del bra skämt om kanaler slussar och sånt, vilket kommer att ge välbehövlig inspiration till alla stackars Robert Perlskogar som ska sitta och kommentera deras annars urtråkiga matcher.

31. Australien
En gång i tiden (2006) var Australien en charmig nykomling som tog världen med storm, som alla hade sympati för när de blev utfilmade av Italien i åttondelsfinalen. Sedan dess har världen förändrats, och Australien är nu allmänt hatade eftersom de mellan playoffmatcherna inte lät sina fattiga honduranska (honduriska?) motståndare flyga med på sin egen australiensiska lyxjet. Istället fick Honduras åka nånslags interkontintental Ryanair-rutt och mellanlanda Los Angeles, vilket gjorde att dom var helt jetlaggade och chanslösa när returen väl spelades. Att Australien dessutom under senare år gjort sig känt för att behandla flyktingbåtar från Asien på samma sätt som Harry Potter behandlade grott-iferierna i slutet av sjätte boken gör att de förmodligen kommer få hela världens godhetsmaffia emot sig i sommar. Och vilken fest det därmed kommer att bli för godhetsmaffian! Australien är nämligen riktigt dåliga, och hade väldiga problem i det Svaga 
Australiens premiärminister Malcolm Turnbull förhindrar en grupp
rasifierade flyktingar från att ta sig i land på Australiens fastland.
Asiatiska Kvalet. Att Aaron Mooy är den stora stjärnan säger väl det mesta, eftersom ett lag vars största stjärna spelar i botten av Premier League rimligen är lika bra som typ Joshua Kings Norge. Och jag behöver väl inte påminna någon om hur dåliga Norge är på fotboll. Jävlar vad dåliga dom är.

30. Saudiarabien
Saudiarabien är av någon obegriplig anledning alltid med i VM. Jag vet ingenting om någon enda spelare i det här laget men rimligen är de riktigt dåliga för när har Saudiarabien någonsin inte varit jättedåliga? Vill egentligen sätta dem på 31:a plats men där har jag ju Australien, och hur stolt jag än är som protestant kan jag inte bortse från det faktum att Saudiarabien faktiskt kom före Australien i sin grupp. Så grattis alla sunnimuslimer, ni är bättre än Australien!

29. Tunisien
Enligt många bedömare har Tunisien "något intressant på gång", då truppen innehåller många unga och lovande spelare. Detta må mycket väl vara sant, men icke desto mindre lider laget på en extrem brist på mästerskapsrutin, och med den extrema ryska islamofobin som fond talar inget för att sommarens medverkan blir något annat än ett gästspel. Höjer dock redan nu ett varningens sunnifinger för laget i Qatar 2022.

Kategori II: Mystiska blåbär
I den här kategorin återfinns fler lag som jag inte har någon koll på. Men varningssignaler sprungna ur fördomar säger mig dock att dessa länder inte är LIKA dåliga som de renodlade blåbären, varför de föräras med en egen kategori.

28. Japan
Jag har flaggat för Japan som en tänkbar uppstickare i tre (3) VM i rad och blivit besviken och förrådd varenda gång när de vägt för lätt(TM) mot idel starkare lag. Den här gången tänker jag inte göra om samma misstag, och mycket talar för att Japan i sig självt blivit svagare sedan senaste gången det begav sig. Kagawa är inte lika bra längre, Okazaki har liksom hela Leicester tappat i lyskraft och därutöver finns det absolut ingen som jag tror är bra. Att de ändå inte kommer att återfinnas hos de tydligaste blåbären baserar jag endast på gravt förenklade stereotyper om shintoistisk arbetsmoral och allmän duglighet.

27. Marocko
Marocko borde egentligen vara lika dåliga som Tunisien och eftersom jag inte känner till en enda spelare i deras lag borde jag kanske placera dem i samma kategori som sina Maghrebiska bröder. Dock kommer man inte från att Marocko slog ut Yaya Tourés Elfenbenskusten, som visserligen inte är lika bra som de brukar vara, men som likväl inte är ett lag som vem som helst kan slå. Marocko förtjänar därför sin status som Mystiska Blåbär.

26. Sydkorea
Till skillnad från de andra Mystiska Blåbären har Sydkorea en spelare av internationell toppklass, nämligen Tottenhams Hyung Min Son. Den lille teknikern har dock fungerat som en joker snarare än en bärande spelare i klubblaget, och att han likt Gareth Bale ska bära en stryknation på sina axlar ett helt mästerskap är därför inte särskilt troligt. Emellertid har laget det senaste 20 åren visat en förmåga att stå upp bra i mästerskap, och bör kunna åka hem med åtminstone hedern i behåll.

25. Ryssland
Det var länge en allmänt vedertagen sanning att hemmanationen alltid går bra. De senaste tio åren har den moderna fotbollens globaliserande förmåga ifrågsatt denna dogm, efter att Schweiz, Österrike, Sydafrika, Polen och Ukraina på hemmaplan åkt ut direkt i gruppspel, medan Brasilien i VM senast inte direkt verkar ha hjälpts av sitt hemmastöd. Mot bakgrund av detta utfärdar jag därför stor floppvarning för Ryssland, som spelare för spelare ser svagare ut än på länge. Endast seedningen, och möjligheten till en riktigt svag grupp, kan bädda för en rolig rysk sommar.


Kategori III: Lag som England kommer spela 0-0 mot
Dessa lag kommer få svårt att gå till slutspel, men har kvaliteter och kan ställa till med problem. 

24. Iran
Många minns säkert hur Iran för fyra år sedan delade upp fotbollsvärlden i två läger när man medelst bussparkering sånär lyckades uppnå oavgjort mot Argentina i gruppspelet. Det ena läget, anförda av den liberalkonservative skribenten Thomas Wilbacher, ansåg att insatsen var heroisk, medan det andra lägret, anförda av den postmarxistiske sociologen Emil Duhlin, anklagade kung Kyros arvingar för fotbollsmord. Risken finns att denna infekterade debatt kommer att blossa upp igen i sommar, för Iran har i kvalet visat upp en formidabel förmåga att gneta sig till precis det resultat man behöver, när man behöver det. Landet var först ut av alla utom Brasilien med att garantera en plats i slutspelet, och även om spelarmaterialet är svagt bör alla lag ta sig i akt för att underskatta Iran. 

23. Costa Rica
Anförda av gringnagaren Celso Borges förstörde Costa Rica VM:s roligaste grupp förra gången genom sin dödgrävarfotboll, och denna gång hoppas jag att de åker ut riktigt tidigt. En hel del talar för att jag får min önskan uppfylld, för truppen är svag och laget hade vissa problem i sin pajasföreställning till kvalgrupp. Dock vaktas målet av Keylor Navas, och i ett mästerskap, där matcherna ofta blir slutna affärer som avgörs av tillfälligheter, kan betydelsen av en målvakt i världsklass inte underskattas. 

22. Peru
Peru är som mina medskribenter redan påpekat skandalöst högt rankade av FIFA, vilket är ett resultat av en massa slump och att de bor på hög höjd. Likväl går det inte att komma ifrån att de i det Tuffa Sydamerikanska Kvalet eliminerade lag som Paraguay och Chile, och anförda av den gamle bundesligabekantingen Paolo Guerero kan de kanske trots allt ställa till med ett och annat. Icke desto mindre klar önskemotståndare från lottningsskål 2.

21. Island
Lite elakt kanske, trots allt vann Island mot Kroatien i kvalet och det går inte att komma ifrån att de Gjort Det Bra. Men ändå. Jag är så innerligt trött på alla jävla dagisanalyser av att Island "kan slå alla lag" och är så härliga med sin sammanhållning dumma raketramsa och sin tränare som är tandläkare. Haha! Tandläkare! Island är nämligen inte alls härliga för de är inte bra EGENTLIGEN, de är en bluff som gått på myten om sig själva och utnyttjat motståndares undeskattning och det faktum att de bor på en jävla tundra. I VM i Ryssland kommer de få duktigt med stryk av motståndare som vet hur man slår dåliga lag när det verkligen gäller, och förhoppningsvis kommer vi aldrig mer behöva höra hur alla Gabriel Wikströmpersoner på twitter berättar hur få människor som bor på Island. Aldrig. Mer. Likväl naturligtvis ett lag som England kan spela 0-0 mot.


Kategori IV: Slutspelskandidater
Det här är bra lag lag, so mycket väl KAN gå till slutspel även om de inte BÖR göra det. Mycket kan avgöras av vilken seedningsskål de hamnar i.

20. Schweiz
Liksom Peru har det dumma lilla landet Schweiz länge haft en oförtjänt hög ranking som resulterat i oförtjänt lätta kvalgrupper, vilket i sin tur genererat oförtjänt smickrande resultat. Till exempel tyckte många synd om Schweiz när de vann alla sina matcher utom en i kvalet, men ändå inte vann sin grupp. Det dessa klåpare glömde att tänka på var att Schweiz hade vunnit dessa matcher mot Andorra, Ungern, Lettland och Färöarna, precis som vilket lag som helst borde ha gjort. I kvalet hade man sedan stora problem med Nordirland, och behövde hjälp av en feldömd straff för att gå vidare. Visst har Schweiz många bra spelare, men resultat och attityd har inte imponerat, och alla bloggens läsare kan betrakta floppvarningen här som utfärdad.

19. Senegal
Senegal har ett starkt kval bakom sig, och anförs av en storstjärna som ett flertal gånger offrat både restimmar och hälsa för sitt landslag. Rykten går om att Akon kommer att ge alla spelare varsinn motivationsdiamant att ha bakom benskyddet när de spelar, och även om detta kanske är falskt är nyfikenheten på dessa västafrikaner stor. Ovanan vid VM-spel kan dock bli ett minus.

18. Egypten
Utöver Mohammed Salah finns det inte mycket vid första anblick ger en skrämselhicka hos Egpyten, men laget har visat prov på något som brukar vara ovanligt hos afrikanska lag, nämligen kontinuerlig kvalitet över tid. Andra platsen i ACN talade sitt tydliga språk, och med rutinerade Hector Cuper på bänken kan Egypten ställa till med mycket i sommar.

17. Danmark
Genom sin femettan i returmötet i El Alkoholistico visade Danmark prov på en mycket hög högstanivå, och spelarmaterialet består inte bara av namnkunniga svennebekantingar från PL, utan även av intressanta hipsterspelare såsom Thomas Delaney. Formkurvan pekar också spikrakt uppåt sedan Åge Hareide tog över. Det stora frågetecknet står efter lagets förmåga att hantera press, hemmastatistiken var horribelt kvalet igenom och i VM kommer Danmark inte ha råd med blundrar likt förlusten mot Montenegro borta.


Kategori V: Utmanare
De här lagen bör ha slutspel som målsättning, och kan kosta på sig att ha siktet inställt än högre. Möjligen finns det till och med medaljkandidater här.

16. Serbien
Efter år av dåliga kval och inre slitningar har Serbien tillskansat sig en löjligt dålig ranking, och få om ens någon trodde att man skulle klara sig hela vägen till Ryssland. Jag skulle dock vilja utfärda en riktigt stor skrällvarning här. Serbien vann en grupp där motståndarna en och en inte var särskilt starka, men där minorna var desto fler. Serbien undvek dem allihop, och tittar man på truppen ser man att det finns rejält med riktigt, riktigt hög kvalitet. Nemaja Matic kommer förmodligen att utgöra fixstjärnan, och med den hävdvunna vänligheten serber och ryssar emellan kommer laget till skillnad från de flesta av sina motståndare förmodligen trivas på plats under mästerskapet.


15. Mexiko
Mexiko anförs för femtioelfte gången av Chicharito, och bör för femtioelfte gången i rad gå till åttondelsfinal. Man kan det här med mästerskap, och lyckas ofta bygga riktigt bra lag där alla drar åt samma håll. Spelarmaterialet är dock svagare än många andras, och det var längesedan man lyckades slå ett lag ur underläge.

14. Sverige
Vad kul det kommer bli på lottningen när Janne Andersson stöter på nån jävla mexikan eller korean eller saudier som ba hej va kul att ni är här! Hur kom ni hit? Och Janne ba joråsåateeeh vi eeeh slog ut Holland och slog Frankrike hemma och sen eeeeeeeh så SLOG VI UT ITALIEN så ja det är helt enkelt väldigt svårt att säga något annat än att Sverige mer än något annat land förtjänat sin plats i VM. Därefter blir det svårare att göra någon ordentlig bedömning. De seedade lagen kommer tvivelsutan frukta Sverige, med vad händer när vi har förväntningar på oss, eller möter lag där vi själva innehar favoritskapet? Och hur hanterar man bristen på VM-rutin? Sverige är ett svårläst lag, men om man klarar av att slå de lag man ska slå finns det på riktigt inget lag som är omöjligt att ta sig förbi. Och därmed kan finns det inget högre tak för hur långt vi faktiskt kan gå. Stora frågetecken finns dock kring hur man ska lyckas undvika att hamna i PK-strid med ryska huliganer kring exempelvis Jimmy Durmaz antinorm-kampanj för HM för några år sedan. Att vara en moralisk stormakt har sina baksidor.

13. Colombia
Colombia är möjligen inte lika starkt som för fyra år sedan, men där finns mycket kvalitet som tvivelsutan kommer att vakna till liv när vallmofälten och knarkkartellernas andar kallar dem. En centrallinje bestående av David Ospina, Davinson Sanchez, "James" och Radamel Falcao inger respekt hos många, även om formen hos de två senare lämnat en del övrigt att önska på sistone. Tog sig igenom det Tuffa Sydamerikanska Kvalet med bravur.

Kategori VI: Med drömmar om medalj
Nu börjar det osa hett. De här laget har krav på sig att gå vidare från gruppen, och vill åtminstone gå till kvartsfinal.

12. Polen
När det gäller Polen är det viktigt att komma ihåg att ett lag kan vara överskattat utan att vara dåligt, för Polen är verkligen inget dåligt lag. Robert Lewandowski är enligt mången hipster världens egentligen bästa spelare, och mittfältet är starkt. Dock oroar formkurvan en hel del, efter att man fått storstryk av Danmark hemma och stått för en rad svaga insatser i vänskapmatcher. Under alla omständigheter är förstaseedningen överdriven, och ett resultat av att Polen spelat färre vänskapsmatcher än andra, mer än någonting annat. Visst finns det kvalitet, men en kvartfsinalplats bör ses som mer än godkänt.

11. Nigeria
Med en enormt stark fotbollskultur, och en demografikurva som får världens samlade alternativhöger att dansa polska över tangentbordet av rädsla är frågan inte ifall Nigeria någonsin kommer att kunna utmana på allvar, utan snarare varför de inte gjort det för längesedan. Det finns gott om riktigt bra spelare att välja på, med internationell rutin genom spelare som Iwobi, Ieahanacho och Musa. Hittills har organisation, inre stridigheter och inkomptens satt käppar i hjulet för The Super Eagles, men ett stabilt kval och en imponerande vänskapsseger mot Argentina inger hopp om att sådan problem inte ska plåga Nigeria denna gång.

10. England
Liksom i fallet Polen är det viktigt att skilja på överskattning och inkomptens här. England kommer inte att vinna VM, och tar man medalj är det en stor sensation. Likväl går det inte att säga att det inte finns MYCKET kvalitet i det här laget, och om bara Southgate kan skingra spelarnas hjärnspöken bör man kunna undvika ett nytt gruppspelsfiasko. Problemet med England har ofta varit att spelare från 
Harry Winks, skicklig bollhållare och kommande offer
för helig nationell falklandsvrede efter att ha missat
avgörande straff mot Argentina i åttondelen.
olika klubblag inte lyckats smälta samman till en enhet, och många vill därför se att England bygger sin stomme kring spelare från ETT lag, likt Italien gjorde med Juventus 2006. Hipstrerna vill naturligtvis att detta lag ska vara Tottenham vilket banar väg för det unga stjärnskottet Harry Winks, men om någon någonsin har haft ordet STRAFFMISS skrivet i pannan är det väl ändå han? Ut i åttondelen på straffar bör därför vara ett rimligt tips.

9. Kroatien
Jag blir aldrig riktigt klok på Kroatien. De är inte bara på pappret ett av världens starkaste lag, utan spelar ofta en bländande fotboll i mästerskap mot riktigt bra lag. Samtidigt verkar man ha en nästan tvångsmässig tendens att fucka upp saker med jämna mellanrum, såsom exempelvis mot Island borta eller mot Portugal i EM. Det är dessa plumpar som gör att Kroatien sedan VM 98 saknar de stora internationella framgångar man borde ha skördat, och det är också därför laget inte utgör en självklar medaljkandidat denna gång. Vilket är sorgligt, för materialet finns onekligen där.


Kategori VII: De tunga kandidaterna
Det här är extremt bra fotbollslag, som har möjlighet att ta hem alltihop. Allt annat än en kvartsfinalplats kommer att utgöra ett misslyckande.

8. Uruguay
Uruguay saknar bredden som de andra toppnationerna har, men har samtidigt kvaliteter i toppskiktet som få andra kan matcha. Cavani och Suarez har inte tappat någon av sin kvalitet sedan senaste VM:et, Godin är extremt solid i backlinjen och på sina håll skymtar en ny, spännande generation framåt. Under kvalet visade man också att man kan stå upp mot de allra främsta. Det stora frågetecknet utgörs naturligtvis av vad som händer om någon av de stora går sönder, och om Suarez kan upprätthålla den moraliska disciplin som krävs.

7. Belgien
Här vill jag egentligen bara skriva "All Is Said", eftersom analysen kring Belgien i praktiken har varit densamma sen 2013. Här finns talang och kvalitet i överflöd, men brist på sammanhållning och dålig attityd gör att laget inte alltid fungerar som en enhet. Möjligen har attityden förändrats under den hyperoffensive Roberto Martinez, men frågan är vad som händer när det svagare ytterförsvaret sätts på hårda prov mot de allra bästa.

6. Argentina
Argentina borde egentligen rankas ännu lägre efter det horribla kvalet och den pinsamma förlusten mot Nigeria häromdagen, men likväl är det Argentina vi pratar om och är de med så utgör de en guldkandidat. Messis hattrick i Anderna gjorde honom älskad i hemlandet på ett sätt som inte varit fallet tidigare. Tro inget annat än att den lille dverjen kommer att göra allt för att vinna den titel som kommer att döda alla diskussioner kring vem som egentligen är tidernas störste.

5. Portugal
Det känns märkligt att kalla de regerande europamästarna för underskattade Outsiders, men med tanke på diskursen de senaste åren är jag faktiskt beredd att göra det. När Portugal vann EM gjorde man det genom flyt, taktiskt kunnande och extremt många resultado ideal, men det senaste årets fläckfria kval vittnar om att vi kommer kunna få se något mer i sommar. Utöver den givne huvudrollsinnehavaren finns här spelare som Bernardo Silva och Cedric, och med mästarens oförtvinliga själkänsla i ryggen kommer Portugal inte att frukta något lag i Ryssland.


Kategori VIII: Favoriterna

4. Spanien
 Kataloniens president Carles Puigdemont, extremt lik alla i
Beatles och det största hotet mot en spansk VM-seger i sommar.
Spanien har kanske VM:s allra bästa trupp, och massakrerade Italien hemma i höstas. Det som talar mot dem är dels seedningen (Spanien har inte kommit topp tio i någon av sina senaste två turneringar) och dels den politiska situationen i landet. Nu verkar det visserligen som att Katalonien har lugnat ned sig lite sedan Kataloniens Beatlesfrisyrpresident Carles Puigdemont flydde till Belgien, men ifall självständighet utropas innan sommaren kommer laget förmodligen tappa ett antal nyckelspelare. Det troliga är dock att landet och därmed också laget håller ihop, och i grunden är Spanien också tillräckligt bra för att slippa oroa sig för eventuella mardrömslottningar. Om allt bara stämmer för dem kan de gå in som favoriter mot vilket lag som helst.

3. Frankrike
Frankrikes kval innehöll vissa fadäser, men som historien visat var insatserna mot Sverige ett resultat av svensk kompetens snarare än franskt underpresterande. Historien har också visat att Frankrike ofta presterar som allra bäst när man på förhand är ifrågasatta (1998, 2006), och oron kring Deschamps lag bör därför inte nödvändigtvis innebära något negativt. Laget kom trots allt också tvåa i EM senast, vilket absurt nog ses sågs som ett svaghetstecken av många, trots att silvermedaljen bärgades efter en mycket tung seger mot Tyskland. En stor utmaning lär bestå i att få till en accepterad förstaelva, då det finns ett överflöd av kompetens på nästan alla positioner.

2. Brasilien
Brasilien gick igenom kvalet med bravur, och mönstrar sitt starkaste anfall på länge, anförda av Neymar och Gabriel Jesus. Stora delar av truppen är också vana vid spel i Östeuropa (typ Willian), och lägger man till en rejäl skopa revanschlusta till detta är det inte svårt att se varför många håller Brasilien som huvudfavoriter till Guldet. Vänskapsmatcherna mot England och Japan ingav dock ingen skrämselhicka, och frågor har ställts kring Neymars fokus. 

1. Tyskland
Tyskland har tappat en del namnkunniga spelare sen sist, och många av de stora namn som är kvar (Özil) har tappat i lyskraft. Men bakom allt detta har en ny generation givit nytt liv till Tyskland, och triumferna i U21-EM och För-VM i somras visar att det finns en rakt av löjlig bredd i tysk fotboll just nu. Och med en topp bestående av spelare som Sané (PL:s bästa spelare denna höst?), Leon Goretzka, Julian Draxler och en Toni Kroos som på intet sätt har gått ner sig har jag svårt att se hur något annat lag ska kunna rankas högre. Till skillnad från fallen Frankrike, Spanien och Brasilien finns det inte heller några tvivel om att Tyskland har en tränare som kan få sina spelare att fungera som en grupp. VM-guldet 2014 är Jogi Löws att förlora.