söndag 18 september 2011

inget stoppar den som bara rullar fram

MANCHESTER U - CHELSEA 3-1

Objektivt sätt spelades omgångens match på Old Trafford där United visade tecken på att vara det som Barca och Spanien redan är: för bra för att förlora. Med vad som kändes som vänstra handen desarmerade man effektivt ett av Europas bästa lag defensivt medan man med några distinkta aktioner framåt säkrade ännu en klar och bekväm seger. De nya spelarna lyser av hunger och vilja och inte ens en straffmiss kunde utplåna det leende som numera ständigt vilar på Wayne Rooneys läppar. Som utomstående betraktare uppmärksammade jag tre saker från detta toppmöte:

1. De Gea. Att fylla luckan efter Van Der Saar är inget man gör i en handvändning, men sitt fjuninga hipsterskägg och flackande blick till trots tycks Manchesters nye keeper vara redo att axla manteln. Räddningen på Ramirez friläge utstrålade världsklass.

2. Torres. Fernando Torres har bespottats i princip utan uppehåll sedan han kom till Chelsea i våras, och att han idag stod för något som mycket väl kan vara århundradets miss lär inte tysta kritikerna. Den dragning av sagda De Gea som ledde fram till sagda friläge, samt det kliniska avlutet vid reduceringen, vittnar om att ett trendbrott kan vara på gång. Torres är en klasspelare i grunden, och hittar han tillbaks till sitt gamla jag har många PL-målvakter anledning att bäva.

3. Domsluten. United förtjänade vinsten, men två av målen var klara Offside, och känslan är att det inte är första gången Man U får den typen av domslut med sig. Man U är tungviktare, som omedvetet utövar makt gentemot alla inblandade, domarna inkluderat. Ett fenomen som måste noteras och förhindras på central nivå.

För Tottenham var det bra att Chelsea förlorade, dels för att man knaprar in tre poäng på en viktig rival om CL-platserna, men också för att det visar att det inte är någon skam att förlora klart mot Manchester United på Old Trafford såsom de nu spelar. Emellertid ska sägas att Chelsea var betydligt närmre att skaka de röda djävlarna än vad Spurs var, och dessutom hade en rad tveksamma domslut mot sig. Vill man vara bäst i London i år behöver Tottenham fortfarande höja sig några snäpp.

1 kommentar: