tisdag 11 oktober 2011

tankar inför Sverige-Holland

De matematiska förutsättningarna har dryftats fram och tillbaka i allsköns medier i snart en vecka, men summan av alltihop är ganska enkel: för att känna sig säkra på playoff ska Sverige slå världens näst bästa landslag. Uppgiften är tuff, men inte omöjlig, om Sverige vågar göra det som matematiken kräver: att gå för vinst. Och det är förresten inte bara matematiken som säger. Sveriges försvar har varit under all kritik under de senaste matcherna, och även om Mellberg nu är tillbaka kan vi inte, som så ofta under Lagerbäcks tid, bygga vår taktik på en förhoppning om att backlinjen ska kunna låsa ett resultat. Sveriges chans ligger i att göra mål, troligen ett flertal, för det är på holländarnas planhalva som vi faktiskt kan upprätta ett psykologiskt övertag. 

Holland saknar många nyckelspelare, och mest intressant för svensk del är kanske frånvaron av Maarten Stekelenburg. Även Heitinga saknas, och om det svenska mittfältet kan visa upp mer av det moderna och rörliga anfallsspel som vi sett korta men inte desto mindre glädjande glimtar av under Hamréns ledarskap, så finns det möjligheter att straffa Holland rejält bakåt. 

Så till sist en snobbig kulturreferens: Den i dagarna aktuella Peter Englund skrev för tjugo år sedan boken "Poltava". Boken handlar om en armés undergång och ska absolut inte tjäna som inspiration för landslaget ikväll överlag, men innehåller en målande passage om Slaget vid Narva, där en svensk här på 10 000 man besegrade en tio gånger så stor rysk armé under flamländskt befäl. Englund berättar om hur en svenskarna lyckades vinna genom att ignorera sin numerära underlägsenhet och istället i en ohämmad offensiv rusa mot den ryska hären, som överrumplad, överraskad och förskräckt snart flydde undan de till synes från vettet varande svenskarna. Ryssarna hade räknat med att svenskarna skulle gjort som underlägsna arméer oftast gjorde, agerat igelkott i hopp om att efter den givna förlusen kunna skriva på ett så fördelaktigt stilleståndsavtal som möjligt. Genom vägra agera som en liten styrka förväntas agera avgick svenskarna med segern. Ikväll bör Sverige försöka upprepa bedriften. Går det åt helvete kan vi alltid grisa oss vidare genom ett svinfult bortamål i Sarajevo eller något liknande.

Startelvan:
ANDREAS ISAKSSON 
Given, och en av få svenskar som gjort det han ska i höst

MIKAEL LUSTIG
Svajjig mot Ungern och Finland, sitter säkert i brist på alternativ

DANIEL MAJSTOROVIC
Långsam, förvirrad och arrogant både i klubblag och landslag. Ett kvitto på hur skralt det svenska backuppbådet är. Borde få lämna plats för Jonas Olsson

OLOF MELLBERG
En intstitution i svensk fotboll, vars tyngd och rutin behövs mer än någonsin. Dock något svag mot Fnland.

MARTIN OLSSON
Kommer få det jobbigt mot van Persie och kompani, behöver all hjälp han kan få. Ur ett långsiktigt perspektiv given på positionen

KIM KÄLLSTRÖM
Kanske Sveriges bästa spelare under kvalet, har äntligen fått det förtroende han förtjänar. Kommer att behöva prestera 110% för att kunna matcha van der Vaart.

TACO ANDERS
På väg ut, men helt rätt att ha i startelvan ikväll på grund av sin rutin, men kanske ännu mer sin lojala och rörande hängivna spelstil. Snabbhet i spelomvändningarna ett måste.

SEBASTIAN LARSSON
Beroende av att få rätt bollar, men en klasspelare i sina bästa stunder. Hans kopiösa löpkapacitet kommer att behöva utnyttjas till max då han både måste hjälpa till bakåt och ruscha när det behövs framåt.

OLA TOIVONEN
Tveksam laguttagning, här hade jag hellre sett Elmander bakom Hysén på topp. Ola kan sin fotboll, men har en tendens att vika ner sig när det verkligen gäller. Saknar den kreativitet som krävs av en nummer 10.

RASMUS ELM
Har egentligen inte gjort sig förtjänt av att starta, men laguttagningen är nog riktig med tanke på att Marin Olsson kommer behöva Elms defensiva hjälp, en hjälp som varken Wilhemsson eller Hysén kan ge tillräckligt av. Måste börja ta för sig.

JOHAN ELMANDER
Som sagt var skulle jag hellre vilja ha den snabbe och djupledsvillige Hysén i den här positionen, istället för den tunge och mer kreative Elmander. Är dock en av få svenska spelare som visat ordentlig inställning under de senaste matcherna och är given i startelvan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar