måndag 23 juni 2014

Genomgång av VM:s journalistkår del 1: SVT

Fotbolls-VM innebär inte bara att man tittar på en väldig massa fotboll, det innebär också att man tittar på en väldigt massa människor som pratar om fotboll. Människorna i fråga kan vara kommentatorer utanför bild, studioankare i en studio, expertkommentatorer i en studio eller varför inte medlemmar av en diffus expertpanel placerad i en soffgrupp snett bakom ryggen på expertkommentatorerna i en studio.

Helt enkelt är det en väldig massa prat, och i egenskap av fotbollsentusiast, journalist-wannabe och allmän tyckare tycker jag därför att det nu närmast är min plikt att erbjuda mina läsare en grundlig genomgång och betygssättning av detta prat. Här nedan följer alltså utan konstigheter min betygsättning av de två TV-bolagen SVT och TV4:s journalistiska gärnin så här långt i turneringen. I börjar med SVT för att dom har sin studio längre norrut.

SVT

Studioankare: Andre Pops, +++
Andre Pops är en av Sveriges absolut mest mysiga personer, och sprider en känsla av trivsel och trygghet som får Ernst Kirchsteiger att framstå som en orcherfyllt belägringstorn på Pelennors Slätt i jämförelse. Emellertid är han ingen egentlig fotbollsperson, vilket gör att den där riktiga glöden inte riktigt kommer fram, eftersom den inte riktigt existerade hos Pops från första början. Han uttalar orden "Hej och välkomna till försnacket inför kvällens match mellan England och Uruguay" med ungefär samma tonläge som han uttalar orden "Hej och välkomna till vinterstudion där vi sitter och väntar på damernas storslalom i Garmisch Partenkirchen där Maria Pietilä-Holmner ligger trea inför andra åket", vilket naturligtvis är både missvisande och komprometterande.

Expertkommentator: Daniel Nannskog ++
Det har sagts många gånger och nu sägs det igen: Daniel Nannskog älskar fotboll och det är svårt att inte ryckas med i hans entusiasm. Denna entusiasm är dock det enda som egentligen talar för Nannskogs journalistiska hjärning: i övrigt är han lite för klyssj-benägen och lite för populistisk (jag kommer aldrig förlåta honom för att han sa att Ghanas dans var "det bästa med fotbolls-VM") för att få godkänt.

Vice-expertkommentator: "Erik" +
Folkliga traditioner tar ofta tid att utveckla och utforma, men den här gången behövde bara svenska folket två knappa veckor på sig för att hinna etablera "hata Erik Hamrén som expertkommentator" till en genuin svensk folksport. Därför känns det lite taskigt att nu sälla sig till klagokören (dessutom skriker hipstern i en att ett fördömande av Hamrén känns fruktansvärt "gjort"), men faktum är att det hur mycket man än anstränger sig känns horribelt svårt att hitta något positivt att säga om Hamréns insats så här långt. Flosklerna haglar, frågorna besvaras långsamt och luddigt, och liksom av gammal vana svarar han på ankarets frågor som vore han satt i en extrem försvarsstälning. Detta beteende är problematiskt i hans roll som förbundskapten, och blir i hans rollsom exper fullständigt absurt.

Vice-vice-expertkommentator, förvisad till soffan: Johanna Frändén ++++
Johanna Fränden har upprepade gånger röstats fram till Sveriges bästa Sport-twittrare, men har haft svårare att övertyga när det kommer till muntligt språkbruk. 2010 måste Frändén ha satt något slags världsrekord i interjektion, men sedan dess tycks hon som journalist ha genomgått en omvandling till det bättre, och även om de Frändénska stämbanden fortfarande bedriver en någon överdriven produktion av ordet "ööh" så är det övergripande helhetsintrycket denna gång tämligen gott. Frändén är den enda experten i SVT som förmår lyfta resonemanget till att handla om något mer än det som händer på planen, hon är den enda som vågar (och kan?) vara nördig när det kommer till historia och statistik, och även om jag aldrig fullt ut kommer att kunna acceptera en person som självmant tar på sig smeknamnet "Juanita" så blir betyget en fyra, om än en svag sådan.

Vice-ankare, också förvisad till soffan: David Fjäll +++++
Som så många andra människor med alltför mycket fritid har jag under en längre tid följt David Fjäll i hans roll som programledare för Euro Talk, och det är bara att konstatera att han klarar av övergången från hipstrigt onlineformat till svenneteve extra premium galant. Faktum är att han nästan är ännu bättre i SVT:s studio: här rensar han bort en del av den dryghet och självgodhet som ibland ligger honom i fatet hos Svenska Fans. Fjäll är lugn, ödmjuk, korrekt och insatt, och han lyckas visa upp den glöd som Pops saknar samtidigt som han behåller den sans som Nannskog för länge sedan har förlorat. Varför Fjäll inte får förtroende som ankare "på riktigt" kan jag inte förstå. Även om det känns extremt "lätt" att göra det måste man kanske ändå presentera en hipstertes av rang här: kanske passar SVT på att presentera en svart person som studioankare av rädsla för att drabbas av svennevreden ("antirasismen kan fakiskt gå för långt" etc etc). Jag hoppas naturligtvis att jag har fel, men man kan inte låta bli att undra.

Kommetator 1: Chris Härenstam +++
Svag trea. Chris är otroligt kunnig och leverar ofta information på ett relevant sätt med god timing. Problemet är att han liksom Nannskog ofta blir för entusiastisk och "insäljande", och i de lägen känner även en fanatiker som jag att personen man lyssnar på bryr sig lite för mycket om sport för att man ska vara helt bekväm med det. Saknar dessutom kemi med sin expertkommentator.

Kommentator 2: Staffan Lindeborg ++
Jag skulle vilja påstå att det överlag finns väldigt få svenska medborgare idag som är så totalt aningslösa när det kommer till vilken stavning som ska betonas i de ord man ska säga som Staffan Lindeborg. Att SVT valt att ge jobbet som kommentator till denne man är därför dråpligt, och till en början lite roligt, men det blir i längden tröttsamt, irriterande och ohållbart. Saknar även han kemi med sin expertkommentator.

Expert 1: Glenn Strömberg ++++
Liksom Daniel Nannskog besitts Glenn Strömberg av en kärlek till fotbollen som i det närmaste är fanatisk. Till skillnad från sin sydsvenske kollega lyckas emellertid Strömberg kanalisera denna fanatism till något substansiellt och njutbart. Generellt är det också en fröjd att se när någon som spelat på Strömbergs nivå och därmed sitter inne på värdefulla erfarenheter har ett så bra språkbruk att dessa erfarenheter kan kläs i den skrud de förtjänar.

Expert 2: Markus Johannesson ++

Blek. Dryg. Öis.

3 kommentarer:

  1. Haha grymt inlägg, tycker chris förtjänar en 4a dock, stör mig inte på entusiasmen alls faktiskt

    SvaraRadera
  2. Popsen: +
    Nannskog: +++
    "Erik": +
    Frändén: ++++
    Fjäll: +++++
    Chris: ++
    Glenn: -
    Staffan: -
    Markus Johannesson: +
    Brãndãõ Jönsson: ------------------------------

    SvaraRadera
  3. När Hamrén mal saknar man reklamavbrott i SVT.
    Grymt ojämnt m.a.o. jmf med TV 4:s fina laguppställning: Brolin +++, Backe ++++, Lundh +++, Perlskog ++++, Andersson +++, Granqvist +++++, Fjellström +++
    /P

    SvaraRadera