lördag 14 juni 2014

Grupp D: Dödens grupp fast ändå inte

Direkt efter lottningen i december bestämde sig en samlad världspress för att dubba grupp D till "dödens grupp", och betäckningen har sedan dess vunnit gott gehör hos det allmäna medvetandet. Detta märks kanske främst på att engelsmännen för kanske första gången någonsin inte ser sig själva som en guldkandidat, och knappt ens tycks våga tro på avancemang.

Utnämningen av Grupp D till "dödens grupp" är egentligen märklig med tanke på att gruppen inte innehåller någon på förhand tippad guldkandidat (om man bortser från Marcus Birro, vilket man tenderar att göra i just den här typen av situationer), och dessutom i form av Costa Rica härbärgerar det som man på Göteborgska kallar för ett "bånkegäng", dvs ett dåligt lag som alla förväntas slå.

Italien är visserligen vice europeiska mästare, men har inför mästerskapet hämmats av ett bristande försvarsspel. Laget har dessutom inte föryngrats nämnvärt på två år, och dagens besked angående Gianluigi Buffons skada är inget mindre än en fotbollslig mostsvarighet till en plötsligt bortgången regent; få spelare besitter den pondus och konungslighet som Buffon besitter i dagens fotboll, och även om Sirigu är en kompetent ersättare så kommer avbräcket tvivelsutan att märkas.

Uruguay har världens kanske bästa anfallspar i form av Suarez och Cavani, men i övrigt ser det tämligen skralt ut. Mittfältet är anonymt sånär som på Forlan som ju i ärlighetens namn förmodligen har sett sina bästa dagar, och när vi ändå pratar om spelare som i ärlighetens namn förmodligen har sett sina bästa dagar så bör även nämnas att lagets kapten och mittbacksankare Diego Lugano inte direkt åldrats med värdighet sedan slutspelet för fyra år sedan: i år har han petats av bland annat Jonas Olsson i West Bromwich.

England är England är England och det är alltid väldigt svårt att prata om och bedöma det engelska landslaget eftersom det omges av så mycket historia, mytbildning, känslor och allmänt förvirrande jox. Att det är ett relativt anonymt engelskt landslag som reser till djungeln är tämligen odiskutabelt, men samtidigt ska man inte tro att England är dåliga bara för att de i grunden är överhajpade. Laget består trots allt av spelare som alla är ordinarie i PL-topplag, och med tanke på vad Rooney och Sturridge visat upp i ligan i år bör ljus- och kungsblå försvar tvivelsutan se upp.

Sammanfattningsvis är gruppen snarare en Livets Grupp än en Dödens Grupp, där det finns möjligheter för tre lag att vinna gruppen utan att behöva höja sig över sig själva, och dessutom en möjlighet att därefter ta sig förbi en motståndare från den inte alltför övermäktiga C-gruppen och därmed nå en kvartsfinal. Delvis med hjärtat tippar jag att 1950 och 1966 års mästarlag kommer att gå segrande ur kampen, men marginalerna är små och alla former av profetior är i nuläget oundvikligen av godtycklig karaktär.

tips:

1. Uruguay
2. England
3. Italien
4. Costa Rica

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar