tisdag 17 juni 2014

Grupp H: Hipsteruppvärmningen

Grupp H ter sig vid första anblick som en i grunden ganska anonym grupp som välsignats med ett ensamt jättebra och jätteintressant lag.

Ingen gillar Algeriet för att dom brukar vara dåliga och allmänt förstås som det lag som fått den plats Afrika "tagit" från Europa (e.g. hade Europa fått 15 och Afrika 4 platser hade Sverige varit med istället för Algeriet osv.), och dessutom är dom ett lag som saknar en ordentligt förankrad roll i den konventionellt berättade fotbollshistorien.

Sydkorea har visserligen rykte om sig att vara Små Och Tekniska, och vi är många får något ömt i blicken när vi tänker på det vackra och moraliskt högtstående spel koreanerna faktiskt visade upp i VM nu senast i Sydafrika. Dock har Sydkorea sedan dess tappat sin kanske mest färgstarka spelare någonsin, Ji Sung Park, och ifrån min västerländska horrisont är det svårt att urskönja någon som i dagens Sydkorea är beredd att höja sig över anonymitetens bröstvärn.

Ryssland dansade en sommar, närmare bestämt EM-sommaren 2008, men även om laget stundtals visat upp bländande spel sedan dess så har man misslyckats i slutspelen både 2010 och 2012. Dessutom kan det knappast finnas något annat land på den politiska världsarenan just nu som är mer utskälld, avskytt och ogillat än Ryssland, och även om spelarna själva kanske inte bryr sig nämnvärt så kommer man tvivelsutan att påverkas av den politiska bakgrunden, dels eftersom neutrala fans kommer att stå emot dem, men också eftersom motståndarna kan komma att få en extra tändning av att det är just Ryssland man möter.

Sålunda är det frestande att på äkta svennemanér lyfta fram Belgien som den enda rimliga anledningen att följa Grupp H, och se det hela som en slags uppvärmningsturnering för "Hazard & Co.". Emellertid är det inte alls säkert att detta är en rimlig bedömning, dels eftersom Belgien känns aningen överhajpat (märk väl att merparten av laget spelar i PL, bl.a. återfinns inte mindre än tre Tottenhamspelare i truppen), men även för att de tre övriga lagen knappast är såpass meningslösa som många tror. Särskilt Sydkorea kan mycket väl komma att överraska, då laget utvecklat en stark vinnarkultur under de senaste tio åren.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar