fredag 27 september 2013

En lättnadskänsla

Någonting jag har lagt märkte till när jag tänker tillbaka på de många Stockholms/Solnaderbyn jag stått och frusit på läktaren under, är att den mest framträdande känslan efter vunnet derby inte är glädje eller ens skadeglädje. Efter ett, som igår, oavgjort derby är det heller inte en kittlande mersmak man känner. Nej, framför allt känner man sig lättad. Lättad att man fått slippa den mentala tortyr som det innebär att förlora ett derby, speciellt när det gäller en match mot Saurons lag från de norra ödemarkerna, only known as Solna. Det är ganska talande för hur mycket det är som står på spel för oss supportrar, rent emotionellt.

Matchen igår föranleddes av ett Bajen-efterapande Black Army-tåg från Medis upp mot Stockholmsarenan. Detta svartklädda, flaskkastande, huligantåg blev vida kritiserat både från Djurgårds- och Hammarbyhåll. Om man ska tro det man fick läsa i DN idag var inte Söderborna i allmänhet heller speciellt jätteförtjusta över råttmanifestationen mitt i Bajenland. Från min utkikspunkt på Läckerbiten vid Skanstull, där jag satt och inför-match-ölade, fick i alla fall det förbitraskande Gnaget-tåget tankarna att röra sig mot ett visst annat tåg som marscherade längs en annan paradgata i en annan huvudstad för dryga 60 år sen. Även som DIF-anhängare kändes det ovärdigt att se Södermalm befläckas på detta vis. 

Så här ser ondskans lag från Mordor ut.
Själva matchen levde upp till förväntningarna. Hafsigt spel, flera mål, mycket känslor och bra tryck på läktarna (om än det sista som vanligt blev något spolierat av de förstärkare som dunkade ut en irriterande AIK-trummas slag genom hela matchen). Första halvlek slutade 2-2 efter snygga mål från båda håll, bl. a. i form av ett klackmål från Goitom och en iskall chip av Amadou Jawo. Djurgården var det mer bollförande laget med två centrala mittfältare som stod upp otroligt bra, och troligen fick utmärka sig lite extra i Celso Borges frånvaro. AIK var dock sylvassa på kanterna med Nahil Bahoui och Martin "Rinkeby" Mutumba. I den mållösa andra halvleken tog Djurgården över ytterligare och hade två jättelägen att avgöra matchen. Overall är jag nöjd med tillställningen och framför allt är jag, som sagt, lättad att jag inte behövde uppleva en förlust även om Djurgården var närmast vinsten. 

Per-(Messias) Högmo: Nordens bästa tränare?
När jag nu blickar framåt finns det dock nya orosmoln på horisonten eftersom det, i skrivande stund, blivit klart att frälsartränaren Per-Mathias Högmo lämnar Djurgården för att bli ny förbundskapten för norska landslaget. Det känns väldigt otryggt att behöva snurra igång tombolan igen för att skramla fram en ny manager, när vi äntligen fått ett stabiliserat lagbygge genom denne Per-Messias.


Kvällens + / - :
+ Blåvitt tog tre poäng och med 2-2 i den här matchen är det nu i princip helt klart att det inte blir något SM-guldsfirande i Solna stad.
++ Stämningen på Stockholmsarenan. Akustiken känns verkligen sjukt bra och stundtals är det nästa öronbedövande ljudnivå.
+++ Den äldre man som stannade mig utanför Skanstulls tunnelbana när han såg min DIF-halsduk med orden: "Hoppas ni tar de där svarta jävlarna. Välkomna till Söder."

- Den eviga upprepningen i media att "Tele2 Arena är fortfarande en byggarbetsplats". Okej, vi har fattat det nu.
-- Förstärkarna som dunkade ut trumslag från Norra stå HELA matchen. Trodde det skulle vara läktare vs läktare, inte läktare vs läktare+högtalare. Vill de ha det så på Kompisvallen får det väl stå för dem men det måste ju gå att förbjuda på Djurgårdens hemmamatch?
--- Råttåget från Medis, ett provocerande och idiotiskt påhitt från början till slut. AIK:arna passade på att köra med sitt stående HIFDIF-skämt under hela kvällen och skanderade påhittigt: "Söder Family - Djurgården och Hammarby" under stora delar av matchen. Ironin blir slående när de själva tågat till matchen från Björns trädgård. Relevant: "Fantasi, ni har ingen fantasi..."

torsdag 26 september 2013

Bastian Schweinsteiger

Jag fascineras av Bastian Schweinsteiger. Var han världens bästa mittfältare förra säsongen? Jag skulle säga det. Var han ens topp 40  säsongen innan? Kanske, kanske inte. I EM var han i alla fall inte det. Det finns något med honom som är så ambivalent. I ena stunden har han mest självförtroende i världen, i nästa minst. Igår i cupmatchen mellan Bayern Munchen och Hannover (4:1) spelade han en sån där match där man liksom undrar hur han kan vara så bra ibland. Jag tycker han var rent ut sagt dålig igår.

När Bastian Schweinsteiger spelar dåligt spelar han riktigt dåligt. De högriskpassningar han försöker sätta i djupled fångas upp, i kontringar har han noll splitvision och hellre än att lägga den svåra passningen slänger han över ansvar på medspelaren bredvid med en enkel sidledspassning. Men det är inte Dante som ska sköta uppgiften att sätta crossbollen på Thomas Mullers läpp Bastian det är DU



VM nalkas. Och med en Bastian Schweinsteiger i form råder det ingen tvekan om vem som ska dirigera det tyska mittfältet. Men om han inte är det. Vad händer då? I Tyskland finns en uppsjö av spelare som kan ta rollerna i "dubbelsexan" bakom Özil och göra det utmärkt, Sami Khedira, Toni Kroos, Bröderna Bender och Illkay Gundogan är världsklasspelare. Men utan den där självklare härföraren som Tyskland liksom alltid vilat på känner jag mig ytterst tveksam till hur det kommer gå.

Kanske är jag paranoid, den här matchen var ju trots allt bara en match i tyska cupen där Bayern mönstrade ett b-betonat lag, men jag tycker att det händer för ofta att Bastian Schweinsteiger viker ner sig. Jag är orolig!







måndag 23 september 2013

Allsvenskan Revisited: Matchrapport från IFK Göteborg - AIK (3-1)

Jag har just sett min första allsvenska Tv-match på nästan tre år och jag måste tillstå att det faktiskt på många sätt har varit en riktigt intressant fotbollsupplevelse. Visst var spelet inte särskilt bra och visst uppstår det en smärre chock när man måste ställa om huvudet från Lamela-läge till Farnerud-läge, men ikväll tänker jag faktiskt inte hålla på och mala om låg kvalitet och liknande; dels för alla hela tiden gör det när allsvenskan kommer på tal, dels för att spelet faktiskt inte var så överhövan dåligt som man skulle kunna trott, och dels för att det fanns så väldigt mycket annat att ta med sig från kvällens tillställning.

Jag förnekar inte att kvällens match innehöll skönhetsfläckar och hög felprocent (för det gjorde den), men jag vill helt ärligt säga att det faktiskt ändå är intressant att, åtminstone någon gång ibland, uppleva fotboll när den är så obarmhärtigt och oförblommerat fysisk som den var ikväll, och som den så ofta är när svenska lag spelar. De gula korten haglade, och de många höjdbollarna gjorde att muskelstyrka i nickdueller utan mellanhänder omvandlades till målchanser på ett ytterst icke-kontinentalt sätt. Det var ingen match för lättviktare, och det var som om den sanka marken invid Fattighusån inte bara gjorde planen utan även spelarna tyngre. Med sina betingat ultrarpida rörelsemönster framstod de nästan som mytiska jättar i sagor från en svunnen tid, med kroppstacklingar som genljöd av frost och järn.

Det var dock inte själva spelet som gav matchen sin särpräglade karaktär, utan naturligtvis den tunga symbolik som omgav den, och som gav omisskännliga utslag i form av stämningen såväl på planen som på läktaren. Ikväll kändes det inte som att det var något tvivel om saken; allsvensk läktarkultur stryker bildligt talat litervis med kroppsvätska över pannan på sin premier leagueska motsvarighet alla dagar i veckan, och stundtals var decibelnivån så hög att tankarna gick till Balkan snarare än Västra Götalandsregionen. IFK-AIK är Sveriges kanske största känslomöte och när nu dessutom båda lagen är inblandade i guldjakt är det klart att intensiteten höjs ytterligare några snäpp.

Dessutom är det bara att konstatera att Gamla Ullevi kan vara Sveriges bästa arena sett till möjlighet att generera tryck och stämning. Jag besökte själv spektaklet i Augusti månad när IFK slog Häcken, och även om det bara var 10 000 på läktarna då blev det direkt en intim och härligt närgången känsla. Något annat som bidrog till uppfattningen om minskat avstånd mellan publik och plan under kvällens match finns även att hämta på ett mer psykologiskt plan; både IFK och AIK ställer idag upp med ett flertal spelare vardera som är antingen uppfostrade i klubben eller uttalde supportrar, som känner samma bultande känslor inför matchen som supportrarna. John Alvbåge, från Torslanda, har lärt sig hata Stockholm och Solna sen den dag han lärde sig hata, och Martin Mutumba, från Rinkeby, är lika sugen som för fyra år sedan på att visa dessa patetiska landsortsbor precis hur lite de har att säga till om när pojkarna från huvudstaden bjuder upp till dans.

Det är ofrånkomligen så att den här stämningen byggs upp och koagulerar med hjälp av ett rejält mått hat, och med anledning av den senaste tidens Hammarbyrelaterade händelser är det naturligt att det bildas bekymrade ryck i pannan när man ser banderoller med texten "sympati för de avstängda" eller när kameran zoomar in ögon i AIK-klacken som är svarta av förväntan och löften om våld. Det skulle vara att ljuga för sig själv att påstå att klientelet på Hammarby-Gais var någonslags pestsmitadde utomjordingar medan alla som besökte IFK-AIK var oskyldiga fotbollsfans, och frågan är om det inte ibland främst är slumpen och tillfället som avgör när den här typen av matcher kokar över. Det skulle emellertid också vara att ljuga för sig själv säga att det inte fanns en tjusning i den här känslan av orolighet, och att en stor del av den magiska stämning jag beskrivit tidigare till viss del har sin rot i en känsla av oregerlig passion. Löftet om ett förestående Armageddon kommer alltid att vara suggestivt.

Om man snabbt ska summera de båda lagens insatser kan man börja med att konstatera att IFK vinner rättvist, trots att 1-0 målet givetvis egentligen borde blivit underkänt. Den kollektiva insatsen var solid, men det är främst tack vare sina imponerande spetsar som man vinner den här matchen. Tobias Hysen, som i blick och tillslag måste vara en av rikets mest intelligenta anfallsspelare, visade klart och tydligt varför han fortfarande är en landslagsman, men frågan är om inte hans kollega Robin Söder ikväll förtjänar än mer uppmärksamhet.

Ellös, där Robin Söder tillbringade en ytterst vindpinad ungdom. Notera
det karaktäristiskt dåliga vädret och att bilden är jättegammal.

Robin Söder kommer från Ellös på Orust, en vinpinad nejd som jag av nedärvt personliga själ har starka känslomässiga band till, och jag har ända sedan han först dök upp runt 2009 ömmat för denne fragile men målfarlige yngling. I år har han vad det verkar efter några skakiga säsonger börjat hitta rätt igen, och med sina målsökande egenskaper fungerar han som ett perfekt komplement till Hysen. Under matchen började jag också fundera över om det inte fanns ytterligare någon som han skulle kunna fungera som komplement till, nämligen en viss Zlatan Ibrahimovic. I nuläget är Robin fortfarande lite för oslipad för att kunna utgöra en lösning på den blågula anfallskrisen, men om han fortsätter som han gjort kan han kanske vara ett intressant namn för en eventuell (EVENTUELL!!!!11111) VM-trupp?

Nu när vi ändå är inne på blåvita landslagsämnen kan jag också passa på att berätta det i pausen ringde en Graevling med kopplingar till Göteborg som jag känner, som ondgjorde sig över att Bjärsmyr inte fått chansen i landslaget. "Struntprat!" tänkte jag direkt. Men sen tänkte jag lite till och insåg till min förskräckelse att Graevlingen kanske hade rätt, inte för att Bjärsmyr inte var sämst, utan för att alla våra andra alternativ är lika dåliga, om inte värre. Att sedan Adam Johansson numer är ordinarie i landslaget indikerar på en så patetisk situation rörande kantspelet i det här landet att jag inte ens vill tänka på det.

AIK var som vanligt onda och råa, och det är intressant att se hur en spelare som Celso Borges, som ju ändå kommer från andra sidan jordklotet, så snabbt lyckas assimilera sig till den illvilligt sociopatiska gnagarkulturen som han nu är en del av. Dock var de tämligen svaga, framförallt framåt, och det känns väldigt rimligt att de nu är borta från guldstriden. Det var även värt att notera hur bleka figurer både Martin Mutumba och Henok Goitom utgjorde, framförallt på det utstrålningsmässiga planet. Både Mutumba och Goitom har gjort sig kända för sin accentuerade verbalitet och sin "tuffa" blåalinjen-utstrålning, men mot IFK påminde de båda genom sin osäkerhet och nästan timida spelstil mest om ett par söndagsskolegossar som
Henok Goitom. Notera den osäkra blicken
och avsaknaden av kaxig och "tuff" attityd.
var rädda för att de stygga pojkarna från andra sidan stan skulle ta deras lördagsgodis. Det hela blir ju inte heller bättre av att Goitom svor som en BORSTBINDARE i intervjun efter match, vilket ytterligare accentuerade oacceptabla skillnader mellan hans person på och utanför planen. Jag svär också jättemycket Henok, men då följer jag också upp det genom att vara en respektlös buse varje gång jag äntrar en fotbollsplan. Gör om, gör rätt.



Borstbindare, som Henok Goitom
 svor likt efter matchen.
Borstbindare har sedan en lång
tid tillbaka försökt motarbeta uttrycket
 "svär som en borstbindare" eftesom
de anser  att det ger en orättvis och
förvrängd bild av i själva verket
språkligt hygienisk och varsam
yrkesgrupp. Man har som motdrag
 försökt ersätta uttrycket
med den nya frasen "du svär som
vore du Henok Goitom!" eller till
 och med "du svär som du
vore du en av grundarna till
förortsprojektet Kista Galaxy!"
(för att göra det hela mer
generellt och mindre personligt),
dock utan kännbart resultat

Avslutar slutligen härmed med några snabba "talking points":


  • Lasse Grankvist är en hisnande språkmänniska och en fantastisk journalist, som närmar sig fotbollen med en perfekt blandning av humor, respekt och passion. När ska Viasat eller ännu hellre SVT värva honom?

  • Sam Lundholm sportar Jonatan i Bröderna Lejonhjärta-frippan. Vet inte vad jag ska säga om det mer än att jag inte tror att Jonatan i Bröderna Lejonhjärta hejade på gnaget. Katla däremot hejade på gnaget
  • Att IFK fortfarande spelar "Heja Blåvitt" när dom gör mål är så abnormt töntigt att man förvånas över att någon i en stad där sådant tillåts överhuvudtaget får ligga någon enda gång någonsin.
  • Gamla Ullevis stora svaghet är ståplatsläktaren, eller "kommandobryggan" som den också SKÄMTSAMT kallas. Nedlusad som den är med "skyddsräcken" (av samma sort som de man lutar sig över invid säldammen i slotsskogen när man ska spy efter en Håkan Hellströmkonsert) ger den en gles och brant känsla som nästan förtar stämningen.
  • Håkan Mild kan vara svensk fotbolls Tywin Lannister. Efter slutsignalen rör han inte en min, han bara tittar ut över havet av ledsna gnagare och man vet att han är nöjd med det han ser, man vet att allt har gått enligt hans plan. Att det var en plan som orsakade lidande rör honom inte ryggen. Håkan Mild är kyla. Håkan Mild är rå.








söndag 22 september 2013

Regnet 2.0 (1.8)

Efter min 11 dagar långa vistelse i internetskugga på den spanska solkusten kunde jag igår och idag återigen kolla på fotboll. Det är alltid speciellt när man "återupptäcker" fotbollen efter att ha varit ifrån den ett tag. Det händer när säsongen börjar ("Va? Var det såhär kul", tänker man), när man varit i Spanien i nästan två veckor ("Shit vad nice, vadfan gjorde jag ens där om jag inte kunde kolla på fotboll?"), och när man inte kollat på fotboll på ett halvår för att Bayern Munchen förlorade Champions Leaguefinalen mot Chelsea och man tar de första stapplande stegen in i världsfotbollen igen ("Vadfan håller jag på med", tänker man. "Hur gammal är jag? Är jag helt jävla cp, en match håller på att förstöra mitt liv, ska jag bara acceptera det? Fotboll äger ju egentligen så jävla hårt"). Känslan är speciell! Men även om man bortser från den "speciella känslan" av att kolla på fotboll igen, så tycker jag att det var 3 speciella matcher jag såg; Schalke 04 - Bayern Munchen, Arsenal - Stoke och Manchester City - Manchester United. Eftersom jag inte orkar skriva långa matchrapporter (vad är egentligen poängen med det när svenskafans och alla sporttidningar och så vidare existerar?) så kör jag helt enkelt en klassisk fotboll 1.8-genomgång i punktform av vad jag såg:

Schalke 04 - Bayern Munchen 0:4

  • Peps lagbygge känns mer och mer helt.
  • Schalke 04s lagbygge känns så ihopkrafsat på något sätt.
  • Jerome Boateng är den stora vinnaren under Peps styre... känns numera som en av de mest givna i startelvan pga sina uppspel, crossbollar, precisa glidtacklingar och sin snabbhet. I ett risktagande spelsystem som Peps ändå är (snabb press, hög backlinje) är Boateng någonstans den ultimata mittbacken, och jag skulle säga att han är en av de bästa i världen på sin position i dagsläget
  • Lahm gör det väl okej som defensiv mittfältare när alla andra alternativ är skadade men att ha honom där istället för på högerbacken under en längre tid ser jag inte som något mindre än tjänstefel. Vill se världens bästa ytterback vara ytterback.
  • Toni Kroos fortsätter att vara vital för Peps spelsätt. Lagets bästa passningsspelare (tillsammans med Götze då kanske) skulle vara förödande att få skadad om man vill spela det riskfyllda possessionspelet med framgång. Han är visserligen ingen Xavi (dock bättre på lite andra saker) men nån som ser lösningar ingen annan ser i trängda lägen är absolut nödvändig.
  • Alaba är väl i dagsläget (om man räknar dagsform) världens bästa vänsterback rent spelmässigt (före Alba). Sen kan man ju också räkna in att skillnaden i värdighet mellan de båda är ungefär lika stor som den mellan Wahnseekonferensen och Elronds rådslag. Men då är ju i och för sig också Behrang Safari en bättre fotbollsspelare än Jordi Alba.

Arsenal - Stoke 3:1

  • I den första matchen med Arsenal jag sett med Özil i laget tycker jag att de rödvita imponerade. De är kreativa, kluriga och Olivier Giroud har växt ut till en av ligans bästa anfallare i mina ögon. Han kombinerar på en touch, vinner nickdueller och är på returer och som man säger hugger. Rätt så komplett faktiskt.
  • Aaron Ramsay är faktiskt en riktigt bra mittfältare. Det trodde jag aldrig att jag skulle säga. 
  • Özil hade väl inte sin bästa match för säsongen men om man gör tre assist i en sådan match så är man ju inte så jävla dålig
  • Nedanstående tweet tycker jag stämmer med det jag har sett av Özil i Arsenal hittills. Kanske var det så att han presterade så bra i Real för att han är en fantastisk spelare, inte för att han direkt passade in rent spelmässigt. Jag tycker verkligen att han har utvecklats som spelare sen han lämnade Werder Bremen för tre år sen, men där kommer jag ihåg hur han verkligen dominerade så många matcher vilket han inte gjort i Real (kanske omöjligt med en av världshistoriens bästa spelare framför sig?). När Özil får vara spindeln i nätet på ett annat sätt och får lägga alla frisparkar och hörnor och allt han vill i Arsenal så tror jag att han kommer bli bättre än någonsin. Om han inte vinner assistligan i PL i år (Mata sitter ju på bänken) så äter jag upp min hatt.
Kanske är Mesut Özil bättre än vi nånsin anade?








Manchester City - Manchester United 4:1
  • City gör den bästa insatsen jag sett dem göra
  • Aguero är störd
  • Yaya Toure är störd
  • Negredo är så jävla mycket klass
  • Rooney lägger bäst crossbollar i världen

Sen kan jag inte sluta tänka på vad Sir Alex gör i detta nu. Vad han tänker. Ångrar han sitt avsked? Jag tänker mig honom i ett mahognyklätt rum med bokhyllor. Han har whiskeysimmiga ögon som glor ofokuserat mot evigheten. Han har ingen att skrika på. Ingen att ta ut sina känslor på. Ska han välta en bokhylla i sitt vredesmod? Nej, Cathy skulle vara arg på honom i veckor. Husan Marta går förbi och drar bort en dammtuss från en bok lite längre bort i rummet. "BE QUIET", vrålar han. Marta rör sig skrämt ut genom en sidodörr. Sir Alex tittar ut genom det höga fönstret vid arbetsbordet. Moln hopar sig och himlen mörknar över Wilmslow. Det ser ut som att det ska börja regna. 

Mjäll

Mjäll.

fredag 20 september 2013

These are the Champions (and the ones who slutade femma)!

Har kollat på fotboll tre kvällar i rad och tänkte göra en liten summering av de matcher jag såg, i punktform. Vi börjar med tisdagens:

Galatasaray-Real


  • Det här var första gången jag såg Gareth Bale spela för Real Madrid, även om det bara var i en knapp halvlek till följd av att han började på bänken. Även om han kanske faktiskt var skadad så verkar det onekligen som att den överdrivits, för mannen ser ut att vara i bra form och har kvar både snabbhet och speed. Dock märkte jag i tisdags något som jag anat redan tidigare år, men som då skylts av det faktum att han varit överlägsen såväl med- som motspelare; Gareth Bale är alltför direkt, vilket ibland leder till klumpighet. Jag kan inte uttrycka det bättre än att likna honom vid en rugbyspelare, som är enormt stark och snabb, bra på att behålla bollen och dödlig i slutproduktionen, men som levererar passningar på ett tråkigt, snålt och ibland rent felaktigt sätt. I Premier League var detta en sådan liten skönhetsfläck att den bärmast var försumbar, men i ett så LIRANDE lag som Real, som dessutom bygger sitt spel mer på bollinnehav, kan det bli problem. Men förmodligen inte.



  • Det är fullständigt sjukt i huvudet att Real har den här offensiva kreativiteten trots att man sålt Özil. Var det man trodde var en idiotförsäljning i själva verket en fullständigt kontrollerad och vettig åtgärd för att dra in pengar? Tanken är svindlande.



  • Liksom Spurs brukade göra spelar Real Madrid Modric som sittande mittfältare, och gör därmed om ett gammalt misstag. Modric är alldeles för vek och lat för att fungera som en sådan balansspelare. Samtidigt är han inte tillräckligt direkt  i avslut och rörelse för att kunna fungera som en tia a la van der Vaart. Kan det vara så att Modric är en aningen för smal i sin kompetens? Kan det vara så att Real betalade ett överpris? Är Luka Modric i själva verket något de bara köpte för att de visa att de kunde? Är Luka Modric en trophy-wife? Jag låter frågan hänga i luften.


  • Mark Clattenburg har plankat Erica Holst frisyr, vilket vittnar om både brist på originalitet och en jagsvag personlighet (tipstack från Axpur, fotboll 1.8:s "femte beatle")

________________

Napoli-Dortmund

  • Jag accepterar att människor får se ut hur dom vill, men är man kapten kan man faktiskt inte se ut som Marek Hamsik gör i håret. Sen kan man egentligen inte heller filma så mycket som han gör men det är väl ingen idé att ens ge sig in på det spåret.

  • Higuain har bra skägg.

  • De tänder som gnislades under Klopps närmast serietidningsmässiga vredesutbrott såg ut att vara gula och tämligen illa skötta. En välbehövlig påminnelse om att man ska tänka på tandhygienen ELLER en påminnelse om att inte bli så arg att man visar tänderna jättetydligt åt en fjärdedomare när en miljon människor tittar.

  • Aubameyang är trots sin snabbhet en ganska begränsad fotbollsspelare, framförallt när det kommer till bollbehandling. "Han kanske blir bättre om ett tag när han är färdigutvecklad?" tänker jag, men så går jag in på wikipedia och ser att han är 24, och då är man faktiskt färdigutvecklad. Eller?

_________________

Tottenham-Tromsö
  • Såg matchen med engelska kommentatorer, och det är intressant att höra hur de trots Soldados uppenbara existens fortfarande ser Jermain Defoe som given i truppen till ett eventuellt VM-slutspel. Resonemanget lyder inte: "det är bra att Defoe får speltid så att han kan hålla sig bra nog att vara med i VM" utan "det är bra att Defoe får speltid så att han inte suger kuk när han är med och spelar VM". Visar på hur tunt det är på anfallssidan (och många andra sidor också) för Englands del just nu, men även på det förtroende som oppinionen har för Defoes kapacitet som inhoppare.

  • Erik Lamela spelade från start för första gången idag och visade upp prov på kunnande, men inte så mycket mer. Noterbart är att han under dagens match istället för att vika in var väldigt benägen att hålla sig ute på kanten för att utmana, ruscha och mata inlägg och hårda pass. Påminner det om någon vi känner? Juste det: Aaron Lennon, som Lamela är tänkt att utkonkurrera. Förra veckan konstaterade jag som sagt att man i Soldado kan ha värvat en vit Jermain Defoe, och nu ser det alltså ut som att Lamela inte är något annat än en vit Aaron Lennon. Är AVB faktiskt rasist? Är han faktiskt det? Om inte känns det allt svårare att förklara vad som faktiskt har hänt. För övrigt har Lamela liksom Marek Hamsik en väldigt ovärdig frisyr och jag kan redan nu säga att det inte kommer att hålla i längden att se ut på det här sättet. Gör om, gör rätt.

  • Någon som däremot har en väldigt bra och fin frisyr är den smakfullt tunnhårige Christian Eriksen, som alltså inte bara gör smörpass och smeker in drömskott i krysset utan även upprätthåller en tradition som hållits levande ända sedan Bobby Charltons dagar. Inga transplantationer. Inga snaggningar i förebyggande syfte. Bara två ärligt värdiga flikar som letar sig upp mot zenit. Fan vad jag gillar tunnhåriga fotbollsspelare. Fan vad jag gillar Christian Eriksen



lördag 14 september 2013

En sång för Gareth

Något sent, men likväl själsligen nödvändigt, kommer här en textmässig bearbetning av mina känslor kring Gareth Bale sommaren 2013; Såpan, transfern, avskedet. Håll till godo!

Om fyra timmar spelar Tottenham sin första ligamatch på sex år utan att Gareth Bale är med, och den Tottenhamsupporter som säger sig inte känna tomhet är antingen en idiot eller en lögnare. Aldrig mer kommer vi få skåda honom blixtra ner i vitglänsande skrud längs vitmålade sidlinjer för vår skull. Aldrig mer kommer hans vänsterfot att frälsa White Hart Lanes ängsliga hjärtan. Aldrig mer kommer de patologiskt utåtstående öronen omgärda ett anlete som svettas när vi svettas, som vrålar när vi vrålar, och som flinar när vi flinar. Händerna som sätts ihop till att forma världens töntigaste målgest kommer att sättas ihop på en annan stadion, i ett annat land, för ett annat lag. Gareth Bale är borta. Gone Away. Desaparecido. Mynd i ffwrdd. Och naturligtvis känns det tomt.

Även om det finns andra spelare som har inbringat mig mer glädje, och  även om Gareth Bale aldrig egentligen varit Min spelare på samma sätt som t.ex. Aaron Lennon, Michael Dawson eller Kennedy har varit det, så kan jag utan att överdriva påstå att han har varit den bästa spelare som spelat i ett lag som jag hållit på. Inte ens Zlatan och hans insatser för landslaget kan mäta sig vad gäller kvalitet och betydelse med den abnorma uppsjö av matcher, mål, passningar och prestationer som Bale har stått för under sin tid i klubben. Och även om framtiden är oviss, och även om t.ex. Erik Lamela att döma av rapporter från de sju kullarnas stad tycks vara en hedersknyffel av närmast kosmiska dimensioner, så har jag i nuläget svårt att tro att jag någonsin kommer att få skåda en starkare lysande stjärna iförd den liljevita tröjan.

Av dessa anledningar har jag väldigt svårt att rubricera sommarens försäljning som en seger, vilket faktiskt inte är ett givet ställningstagande. Många spursare har på senare tid hävdat att försäljningen av Gareth Bale inte är någonting att hänga läpp för, utan istället närmast är att betrakta som en seger, och någonting att glädjas över. Försäljningssumman på 100 miljoner euro har prisats som en prestigemässig seger för Daniel Levy, och inköpen av spelare som AVB och sportchefen Franco Baldini stått för har genererat en optimism och en eufori som tagit sig uttryck i alltifrån skojjiga memes till ett märkbart överanvändande av hashtaggen #TitleContenders. Även om värvningar och transfersummor visserligen varit av positiv karaktär har jag alltså emellertid väldigt svårt att sälla mig till denna hyllningskör. En klubb som säljer sin bästa spelare är hur man än vrider och vänder på det en klubb som, om än bara för närvarande, befinner sig för långt ner i fotbollshierarkin för att verkligen tas på allvar som en storklubb. Och även om nyförvärven mycket väl kan visa sig vara fullträffar hela bunten, så är det än så länge bara prognoser och förhoppningar, och i nuläget går det inte att komma ifrån att ingen i Tottenhams startelva idag ens besitter hälften av den fotbollsbegåvning och det kunnande som var och är Gareth Bales. Därför är 100 miljoner ingen seger. Därför är Gareths avfärd inget att glädjas över.

En annan röststark falang inom de Tottenhamska supporterleden var under Bales sista veckor i klubben hörbart irriterade och upprörda över hans beteende, och menade på att han visat prov på "dålig klubbkänsla". Detta antagande grundar sig främst på den aggressiva linje som hans agent Jonathan Barnett drivit för att få igenom en transfer, på Gareths uppenbara vilja att lämna klubben, och på hans beslut att inte delta i den sista veckans träningar. Inte heller här håller jag med vulgäropinionen. Gareth Bale har varit anställd av Tottenham för att spela fotboll, vilket han också gjort med den äran. Han har därutöver visat engagemang och entusiasm över uppgiften, och haft en ständigt varm och respektfull ton gentemot både klubb och supportrar.

Han har dock aldrig varit en supporter, aldrig hävdat sig vara en sådan, eller haft någon obligation att agera som en sådan. Gareth Bale är inte från Norra London, han är inte från London, han är inte ens från England. Gareth Bale är en utländsk och uttklubbsk tjänsteman, som nu kände att det var dags att gå vidare i livet, och som för att få igenom detta krav använde sig av helt regelrätta och professionella förhandlingsmetoder. Och rent objektivt sätt är det faktiskt ytterst förståeligt att en spelare av hans kaliber känner att en klubb som inte ens klarar av att kvalificera sig för Champions League är oförmögen att tillgodose hans intressen. Europa League har väl sina poänger, men det är inte en plats för Gareth Bale.

Man skulle möjligen kunna hävda att skolkandet från träningarna var onödigt, och att kyssandet av klubbmärket under presentationsceremonin nere i Djurplågeriets Metropolis var onödigt, och visst skulle han kunna ha skött båda incidenterna bättre. Samtidigt är träningsskolket ganska förståeligt med tanke på den press som han befann sig under i den, fasen, och med tanke på det realpolitiskt poänglösa i att slita ut både kropp och sinne genom att träna med ett lag som alla vet att han snart kommer att lämna. Märkeskyssandet är en stark tradition i Spanien, och även om man kan tycka att dåliga traditioner är till för at brytas mot, så är det kanske mycket begärt av denne blyge och upphaussade unge man att kräva civil olydnad under sin första dag i den nya klubben.

Sammanfattningsvis kan man alltså säga att jag inte hyser något agg mot Gareth Bale, och att skeendet känts både logiskt och oundvikligt, och därför också tämligen lätt att acceptera. Det enda som egentligen hindrar mig från att önska honom all lycka i sin nya klubb är at den klubb han nu spelar för är och förblir så fruktansvärt ond och obehaglig. Något annat som också gör avskedet lättare är att Tottenham faktiskt verkligen har gjort det bra den här sommaren; om man räknar med Bales avsked som oundvikligt (vilket jag tycker man ska göra, att hålla kvar en spelare mot hans uttryckliga vilja är kränkande såvida det inte gäller Modric) så kan jag inte komma mig för att tänka ut en enda sak som jag tycker at Levy och hans anhang borde gjort annorlunda. Det finns fortfarande många bra spelare kvar, det finns fortfarande en spännande rörelse i laget, och det finns fortfarande så många anledningar till att det är och förblir underbart att vara liljevit och inget annat.

Därmed säger jag farväl, Gareth Bale. Det har varit spännande. Det har varit intressant. Det har varit givande. Det har varit frustrerande. Det har stundtals varit genant att se dig så överlägsen dina medspelar. Mot slutet har det också varit ångestfyllt och som sagt ganska så sorgligt. Men framförallt har det varit så oerhört, otroligt roligt.

Vi kommer att sakna dig.
Tack för allt.

Avslutningsvis kommer här en spellista med låtar som jag tycker på ett fint sätt porträtterar min inställning till Gareth Bale och sommarens händelser. Många kommer säkert tycka att listan påminner alltför mycket om den så kallad "dumpad-lista" och kanske kommer en och annan till och med misstänka att jag bara har återanvänt en sådan lista från en tidigare dumpning i mitt liv. Dessa eventuella belackare vill jag därför påminna om att mitt spotifykonto skapades hösten 2009 och att jag faktiskt inte har blivit dumpad sen våren 2009, när jag fortfarande använde min pappas konto, och inte ens visste hur man gjorde spellistor.
Frank Sinatra – That's Life
Bob Dylan – Boots of Spanish Leather
Bob Dylan – You're Gonna Make Me Lonesome When You Go
Thorstein Bergman – Om du nånsin kommer fram till Samarkand
Terry Jacks – Seasons in the Sun
Bruce Springsteen – Independence Day
Håkan Hellström – Du kan gå din egen väg
Håkan Hellström – Vaggvisa För Flyktbenägna
Abba – When All Is Said And Done

tisdag 3 september 2013

Uppvevad fönsterruta - Genomgång av Tottenham 3/9 2013

Ett fönster som för liljevit del innehållit alltifrån trefaldigt sprängda transferrekord och känsloupprörande maskotbyten till dödshot från Al Qaida har slutligen stängt, och jag måste säga att det känns skönt. Sommaren har till så stor del ägnats åt manisk läsning av twitterflöde och diverse sillybloggar att det nu nästan kan klassas som ett hos mig tvångsmässigt beteende, och att ordet "Bale-såpa" ännu inte är inlagt i Svenska Akademins Ordlista känns med tanke på hur det har bombarderats mot mig de senast månaderna som en smärre sensation. Äntligen kan man sluta vara nervös över vilka som kommer och går, vilka som stannar och lämnar. Äntligen kan man sluta tänka på företaget Tottenham Hotspur, och istället börja tänka på fotbollslaget Tottenham Hotspur. Genast uppstår då emellertid en ny fråga; vad och vilka är egentligen fotbollslaget Tottenham Hotspur idag?

Att döma av sentiment och känslouttryck bland journalister, spelare och i bloggosfären, så är Tottenham ett lag med ett "sjukt bra" transferfönster bakom sig, såväl supporterkamrater som motståndarsupportrar har låtit mig få veta vilket "sjukt äckligt jävla mittfält" vi har och ställt frågan huruvida jag egentligen vet "hur störd" Christian Eriksen är (svaret på frågan är för övrigt nej, jag har hittills bara sett Christian Eriksen på youtube, men jag kommer icke desto mindre så småningom ägna stora sektioner av detta inlägg till att presentera diverse åsikter och generella slutsatser kring honom som jag själv kommit fram till). Det är som att det har uppstått en HAJP kring Tottenham den här sommaren, och stundtals har jag till och med, absurt nog, nästan känt mig trött på hur mycket snack det har varit på olika sajter och forum om "Levys genidrag" och "AVB:s revolution".

Missförtså mig inte nu, jag har det fullaste förtroende för AVB och Levy, och ett antal värvningar har varit av ytterst imponerande karaktär, och har även under säsongens första matcher visat framfötterna. Spelare som Soldado, Paulinho och Lamela skulle vara förstärkningar till vilket lag som helst, saken är bara den att förstärkningarna i det här fallet har kommit till ett pris, främst naturligtvis i form av offret av en storörad kelt, men även eftersom laget i nuläget, tre omgångar in på säsongen, känns tämligen nykonstruerat och ytterst osamspelt. Utöver Bale har man inte talat nämnvärt mycket om de spelare som lämnat, men även om varken Huddlestone eller Parker var några direkta framtidsspelare eller kanske inte ens startmaterial så var de erfarna och tillgivna karaktärer som kunde ha försett klubben med en trygghet och kontinuitet som jag idag befarar lyser med sin frånvaro. Är det verkligen en framtidens och visionernas revolution vi ser, eller är det en tränare och en ledning som i sin desperata kamp att inte släppa greppet om en CL-plats håller på att vattna ur klubbens själ? Som ni kanske märkt har jag en något ambivalent inställning till 2013/14 års upplaga av Tottenham och för att hjälpa er och mig själv att få lite mer rätsida på saken tänker jag härmed gå igenom hela laget, från målvakt till toppforward. Varsågoda. Tugga och svälj.

Till att börja med kan man slå fast att Hugo Lloris i fjol visade sig vara en av säsongens bästa värvningar, och att han idag med oomkullrunkerlig emfas kan sägas vara en av världens bästa målvakter. Att han inte togs ut till årets lag är en vederstyggelse som inte bara bevisar min tes om att han är världens förmodligen mest underskattade spelare utan även fyller mig med en vrede så brinnande och ren att den närmast kan likna det djuriska. Samtidigt är det förmodligen tur att han är så underskattad eftersom han i annat fall förmodligen hade spelat fotboll någon annan och mer välbetald stans (jag lever på många sätt i ständig skräck för att Lloris en dag ska vakna upp och tänka "vad i helvete gör jag här jag är värld något mycket bättre och finare" varpå en scen liknande den som föreslås i maskinens monsterhit från 2011 "krossa alla fönster" kommer att utspelas).

Framför Lloris ser det också bra ut, det faktum att Tottenham bara släppt in ett mål på de första tre matcherna talar sitt tydliga språk, och med tanke på att laget genom historien varit känt för att svaja defensivt så är årets utveckling faktiskt anmärkningsvärd. Kantplatserna är inte mycket att snacka om. Kyle Walker är trots sin ringa ålder i nuläget en av lagets mest erfarna och trogna spelare, och efter att Coentrao-affären gått i stöpet (om den nu överhuvudtaget fanns, luktar Levy-rökridå lång väg imho) så ter sig den tämligen unge och och abnormt korte Danny Rose som ganska given på vänsterbacksplatsen.

I mitten har Villas-Boas en delikat situation att ta sig an; tre stycken mittbackar av hög klass som alla är så gott som friska (här räknar jag inte med Cirches som ett rimligt alternativ riktigt än med tanke på att han är oprövad och eftersom jag sunt nog inte har någon relation överhuvudtaget till den rumänska ligan och hans gångna bravader i denna del av Europa), som konkurrerar om två platser. Jan Vertonghen gick rätt in fansens hjärta förra året, och verkar hittills bara ha blivit ännu bättre under sommaren trots en mindre skada. Jan är lång, stor, snabb, intelligent och jättesnygg och om inte Villas-Boas förstår att han ska starta är han dum i huvet. Jag skulle önska att jag kunde säga det samma angående en eventuell petning av Michael Dawson, men hur mycket jag än älskar Dawson måste jag tillstå att en skadefri och formstark Kaboul erbjuder så mycket konkurrens att valet blir ytterst svårt att göra; de flesta ser nog Kabouls snabbhet, styrka och modernitet som tillräckliga argument för att han ska få starta. Här måste jag dock få anknyta till mina ovan nämnda bryderier angående kontinuitet och själ. Kaboul har visserligen varit i klubben ett tag, men Dawson har varit där längre, och är för mig den enda spelaren i dagens lag som verkligen andas, svettas och blöder Tottenham. Dessutom är han en ledargestalt, en trygghet för unga och nya spelare att förhålla sig till, och även om han är långsam ibland och lite för lätt faller av från hög linje så anser jag att hans positiva egenskaper tillsvidare borde innebära att han tillsvidare får behålla sin startplats och sin kaptensbindel. Faktiskt.

Vad gäller mittfältet finns det mycket positivt att säga, men också en hel del negativt. Enkelt uttryckt kan man säga att det positiva består i vårt defensiva mittfält eftersom det i princip är ligans bästa, medan det negativa består i vårt offensiva mittfält eftersom det borträknat helt oprövade nyförvärv i princip inte existerar. Om vi börjar med positionen som sittande mittfältare, eller "beast" som det också kallas, kan man konstatera att Sandro, som i höstas kanske var tottenhams bästa spelare, inte kan räkna med garanterad startplats eftesom han nu har fått konkurrens av den inför säsongen tämligen ohypade Etienne Capoue, som dock fick bäras av planen efter en olycklig smäll i söndags och lär bli borta i fyra veckor. Av det jag har sett av Capoue hittills håller jag med vulgäroppinionen om att han är ytterst rå och besitter en enorm arbetskapacitet, vilket Swanseas i princip fullständigt desarmerade mittfält vittnade om. Dock vilar det något lätt ointelligent och antikreativt över hans spelstil, och mot Arsenal kändes det som att det andefattiga anfallsspelet ofta hade sin upprinning i Capoues oförmåga att se kreativa lösningar och tänka snabbt. Sandro kommer aldrig att vara något passningsgeni, men min känsla är ändå att han bör kunna leverera ett snabbare och mer direkt anfallsspel. Capoue spelar i nuläget lite för mycket rugby för att det ska kännas okej, både genom sin fysik och sin ovilja att passa pollen framåt.

Paulinho gjorde sig till ett världsnamn under för-VM och även om han inte imponerat särdeles under säsongsinledningen ser man tydligt att det finns enorm potential i honom, och om han bara lär sig skjuta känns det som att han kan bli ett giftigt vapen såväl framåt som bakåt. Främste konkurrent om hans plats är Moussa Dembele, som fick ta emot ofantliga mängder digitala avsugningar från Tottenhamtyckare världen över förra året, men som i år faktiskt sett ganska slö och ofta rätt så vilsen ut. Förmodligen är detta för att han tvingats spela som offensiv mittfältare, en position som jag länge trodde att han var skapt för, men som jag nu tyvärr känner mig osäker på om han klarar av.

Istället kommer förmodligen rollen som nummer 10 fyllas av en ung dansk vid namn Christian Eriksen, som jagats av storklubbar hela sommaren men som alltså till slut valde White Hart Lane. Som jag skrev tidigare har Tottenham i princip inte haft någon som helst kreativ innermittfältare i år och det har minst sagt märkts; noll spelmål på 270 minuter talar sitt tydliga språk. Jag hyser mina tvivel kring huruvida en såpass ung spelare som Eriksen verkligen kommer kunna klara av att axla rollen som Tottenhams offensiva speldirigent, han är dessutom helt oprövad i PL och kommer in i ett sent skede av säsongen. Alternativet till Eriksen stavas Lewis Holtby, men även han är ung och visade under våren upp tendenser av att låsa sig a la Källström när han ville för mycket. Det är alltså en hel del frågetecken kring just postionen som nummer 10, men jag hoppas djupt och innerligt att någon de två unga blondinerna mot förmodan lyckas blomma ut direkt och slå mig och alla tvivlare på käften. Ingen position är i dagens fotboll viktigare än "The Hole", i stort sett alla de stora lagen har utpräglade stjärnspelare i den positionen, och om Tottenham inte ser till att fylla tomrummet snart kan man glömma allt vad Champions League och titlar heter.

Så har vi då slutligen anfallskedjan, där det gigantiska Baleformade hålet i nuläget tycks komma att fyllas ut av... tja, vem då? Chadli är den enda utpräglade vänsteryttern i laget, och på mig har han sannerligen inte imponerat under säsongsinledningen. Loj och oinspirerad har han sett ut (Förutom när han tar emot perfekta crossbollar av Dawson. Fan vad jag älskar crossbollar. Fan vad jag älskar Dawson). Saken är bara den att alternativen i så fall består av Townsend och Lamela, som båda två i första hand är högeryttrar, och även om de båda två tycks vara ytterst kompetenta spelare så är det aldrig bra att behöva spela spelare ur position; dels för att de inte är vana vid det och dels för att de kan bli sura och hota med att göra självmål (även om vi hoppas att sådana råttfasoner lämnade klubben med Gallas). Om Aaron Lennon kommer tillbaka och blir så bra som vi vet han kan vara, så kan det dock vara så att Townsend/Lamela helt enkelt tvingas flytta över till vänstern. Aaron Lennon är precis som Michael Dawson en spelare vars plats i startelvan är hotad, men också en av få som har varit med sedan trettondeplats-tiden, och som det kan vara värt att satsa på även om avsluten inte alltid håller högsta klass och han är alldeles för osjälvisk i boxen. Dock känns Lamela så gjuten i startelvan att till och med jag inser att det kan vara så att år 2013 blir det första året jag som aktiv spursfan får uppleva utan en Lennon i startelvan. Konstigt. Sorgligt. Men kanske nödvändigt.

Vad gäller strikerpositionen känns Soldado tämligen ohotad, vilket inte enbart är positivt. Spanjoren har redan visat att han kan göra mål, men han är under matcherna stundtals så osynlig och kort att man undrar om vi kanske faktiskt har valt att lägga 25 miljoner euro på en vit Jermain Defoe. Om man är rasist tycker man kanske det är värt det, men jag är faktiskt inte rasist och därför väljer jag att ifrågasätta varför inte AVB köpte ytterligare en forward av typ Demba Ba, eller någon annan som kunde utgöra ett tyngre och mer arbetande alternativ. Adebayor finns absurt nog fortfarande kvar i truppen och kan ju i sina bästa stunder vara en sådan spelare. Senaste åren har han bespottats av allt och alla och allra mest av Erik Niva, men någonstans känner jag ändå att han är bättre än ingenting, och att det är onödigt att helt frysa ut en spelare som faktiskt kan göra nytta.


(Märker att detta blir ett långt jävla inlägg, vilket jag ber om ursäkt för. Det var ett tag sen jag skrev och mycket känslor vill komma ut! Ska försöka sammanfatta kort.) 

Totalt sett går det att konstatera att det är en grymt starkt trupp, men att den fortfarande saknar säkerställd kreativ kompetens och att man efter Gareth Bales avfärd saknar någon riktig stjärna (Lloris borde egentligen ha stjärnstatus, men är som sagt var kroniskt underskattad, så därför blir det ingenting med det). Att påstå att laget kan vara med och slåss om titeln känns bisarrt, och faktum är att det gårdagkvällens apokalyptiska fittkukshändelser känns som att även fjärdeplatsen är tämligen långt borta. Arsenal kan passeras om allt klaffar och de nya spelarna kommer in snabbt, men vi som följer fotboll vet hur lätt räknade situationer där "allt klaffar" är, och den hemska sanningen är att doften av femteplats återigen ligger tung och fet över nejden. Vilket är synd, för det är verkligen ett riktigt bra lag det här, som förmodligen skulle klara att kvalificera sig till CL vilken annan liga man än spelade i. Det är ett ungt lag, ett spännande lag, ett modigt lag, som kanske en dag kommer kunna vara med och utmana på allvar. Och liksom alla andra år, och alla andra dagar, är det ett lag som inger hopp. På gott och ont.







Real Madrid och deras vidrighet



Inte för att suga av mig själv, men jag tycker ändå att jag ganska träffande beskrev Real Madrid och deras vidrighet tidigare ikväll

Regnet

Regndropparna möter taktfast den svarta asfalten. Förutom de första riktigt kalla septembervindarna är det väldigt stilla i München den här söndagskvällen. I de små bayerska lägenheterna har fotbollssändningarna helgledigt till förmån av tyskdubbade, amerikanska komediserier. Att truppen redan är gjuten i världens bästa fotbollslag, FC Bayern München, gör att de bayerska fotbollsfanatikerna kan åtnjuta veteöl på sina lokala krogar i frid. Stressen som präglar resten av fotbolls-Europa i detta ögonblick berör dem inte det minsta. De kommer att somna helt ångestfria ikväll medan regnet fortsätter hälla utanför.

---

Samma regndroppar smattrar mot ett hotellfönster i Münchens centrala delar. Mjölksyran från Bilbao-matchen tycks fortfarande svida i Mesut Özils lår. Han är trött efter en lång flygresa från den iberiska halvöns huvudstad och han mår till och med lite illa. Mobilen har ringt oavbrutet i flera timmar nu. Han har haft plågsamma samtal med agenten, Perez, farsan, kompisarna i Gelsenkirchen, kompisarna i laget och agenten igen. Inombords känner han bara frustration. Mobilen börjar surra igen där den ligger på bordet. Han betraktar frånvarande hur vibrationsfunktionen får den att flytta sig några millimeter åt gången. Frustrationen blir starkare. Han tar upp telefonen. Det är agenten.

"Mmm... Mesut", mumlar han fram.

Många klubbar är intresserade, men Özil lyssnar bara med ett halvt öra. Han tänker på Sami och sina andra lagkamrater i sitt lag. Sitt lag.

"Arsene Wenger har precis ringt. Han vill ha dig. Han kommer ge dig en toppen-deal", hör Özil agenten säga. Den 24:årige tysken har tankarna på annat. Hur kan han ha blivit så här sviken? Så plötsligt. "Vi har pratat om det här Mesut", fortsätter Özils agent och manar energiskt och envetet på honom. Han övertalar honom. En bil ska hämta upp honom om en timme och ta honom till flygplatsen.

"En grej till bara innan vi lägger på, Mesut. David Moyes kanske också är intresserad. Ska jag ringa och säga något till honom?"

"David... Vem då?"

---

Den handplockade piloten med en bakgrund i den tyska militären fäller ut landningshjulen som kl. 20:47 möter brittisk mark med en djup suck. Den dyra smartphonen i Mesut Özils vänstra byxficka vibrerar. Det är först ett SMS som välkomnar honom till Storbrittanien och meddelar honom om vilka priser som gäller för telefonsamtal och dataroaming. Sedan är det två landslagskollegor och framtida klubblagskollegor som välkomnar honom till den engelska huvudstaden. Han känner sig för utmattad för att svara. Istället stirrar han ut genom det lilla flygplansfönstret med tomhet i blicken och konstaterar att regnet faller även över Heathrow Airport.

Kramperna i benen sitter fortfarande i när den unge mittfältaren reser sig från sin sittplats och sätter på sig ett par reflexiva Ray Bans. Det är med tunga steg han kliver han ut ur planet och möter paparazziblixtarna. Säkerhetsvakterna krigar för att bana väg fram till en den högerstyrda BMW som står och väntar på dem. Den ska ta honom direkt till Emirates Stadium.

---

På Manchester Uniteds huvudkontor på Sir Matt Busby Way i Manchester lyser det fortfarande i ett fönster. David Moyes trummar tankspritt med en kulspetspenna mot tangentbordet framför sig. Resten av personalen har precis gått hem, nöjda med att ha fått välkomna en trevlig belgare till föreningen. Åskan mullrar i Manchesters skyar och 50W-lampan på Moyes skrivbord flickrar till lite då och då. Manchester United är en rik fotbollsklubb men det förändrar inte att den är belägen i Drottning Elizabeth den II:s England där praktisk funktionalitet inte direkt är av högsta prioritet.

Det som däremot är av högsta prioritet i det här landet är fotboll, kukmätning och arrogans. Den stora affischen som sitter inramad på väggen till vänster om skrivbordet påminner David Moyes om det faktumet och om det ansvar han axlade när han skrev på det där kontraktet för fyra månader. Nu är det ansvaret, den plikten mer verklighet än någonsin och klumpen i den gråhårige skottens mage känns än mer som bly när han tänker på det samtal han fick från en tysk fotbollsagenten tidigare under dagen. Han hade fått ta ett beslut där och då. Ett beslut han var nöjd med. Han var nöjd.

Han sneglar upp mot affischen igen; affischen som föreställer en annan gråhårig skotte. En skrattande 71-åring som lyfter Barclays Premier League-pokalen och rubriken lyder:

"THANK YOU FOR NR. 20, SIR ALEX"

Även på Manchesters gator faller regnet, tungt.

---

Klockan är strax före midnatt, någonstans i Skottland när en 71-årig pensionär sätter sig ned och lutar sig tillbaka i en sliten läderfåtölj. Han skruvar irriterat på sig. Det är omöjligt att hitta en bekväm sittställning. På ett litet bord bredvid fåtöljen står ett glas med höglands-whiskey sedan tidigare idag. Bredvid glaset ligger en mobil som 71-åringen inte använt på snart 4 månader. Han tittar på den ur ögonvrån länge och väl innan han långsamt plockar upp den och låter den vila i handen. Med vana fingrar knappar han in ett nummer. Han låter det stå där men ringer inte. Till slut trycker han på dial-knappen.

*BEEEEP*
...
*BEEEEP*
...
*BEE--
"Ja?"

"David, det är jag. Vi behöver prata."



not: Tack för inspirationen, Johan.

måndag 2 september 2013

Emil skickade just det här till mig över skype


Ett hotellfönster i Munchen


Mesut 24 ser ut över staden




Sviken

Besviken

Bestulen på

  Sin trygghet

Bestulen på

  Sin tro på

Det som är gott





När orangutangungar förlorar sina mödrar brukar de direkt ty sig till den närmaste famnen

Det är därför de kan tämjas så fort till skillnad från andra vilda djur

Tjuvjägaren kan slå ihjäl mamman med den ena handen

Och dra hennes unge till sin famn med den andra





Arsenal är ingen tjuvjägare

Men Arsenal är en famn