fredag 20 september 2013

These are the Champions (and the ones who slutade femma)!

Har kollat på fotboll tre kvällar i rad och tänkte göra en liten summering av de matcher jag såg, i punktform. Vi börjar med tisdagens:

Galatasaray-Real


  • Det här var första gången jag såg Gareth Bale spela för Real Madrid, även om det bara var i en knapp halvlek till följd av att han började på bänken. Även om han kanske faktiskt var skadad så verkar det onekligen som att den överdrivits, för mannen ser ut att vara i bra form och har kvar både snabbhet och speed. Dock märkte jag i tisdags något som jag anat redan tidigare år, men som då skylts av det faktum att han varit överlägsen såväl med- som motspelare; Gareth Bale är alltför direkt, vilket ibland leder till klumpighet. Jag kan inte uttrycka det bättre än att likna honom vid en rugbyspelare, som är enormt stark och snabb, bra på att behålla bollen och dödlig i slutproduktionen, men som levererar passningar på ett tråkigt, snålt och ibland rent felaktigt sätt. I Premier League var detta en sådan liten skönhetsfläck att den bärmast var försumbar, men i ett så LIRANDE lag som Real, som dessutom bygger sitt spel mer på bollinnehav, kan det bli problem. Men förmodligen inte.



  • Det är fullständigt sjukt i huvudet att Real har den här offensiva kreativiteten trots att man sålt Özil. Var det man trodde var en idiotförsäljning i själva verket en fullständigt kontrollerad och vettig åtgärd för att dra in pengar? Tanken är svindlande.



  • Liksom Spurs brukade göra spelar Real Madrid Modric som sittande mittfältare, och gör därmed om ett gammalt misstag. Modric är alldeles för vek och lat för att fungera som en sådan balansspelare. Samtidigt är han inte tillräckligt direkt  i avslut och rörelse för att kunna fungera som en tia a la van der Vaart. Kan det vara så att Modric är en aningen för smal i sin kompetens? Kan det vara så att Real betalade ett överpris? Är Luka Modric i själva verket något de bara köpte för att de visa att de kunde? Är Luka Modric en trophy-wife? Jag låter frågan hänga i luften.


  • Mark Clattenburg har plankat Erica Holst frisyr, vilket vittnar om både brist på originalitet och en jagsvag personlighet (tipstack från Axpur, fotboll 1.8:s "femte beatle")

________________

Napoli-Dortmund

  • Jag accepterar att människor får se ut hur dom vill, men är man kapten kan man faktiskt inte se ut som Marek Hamsik gör i håret. Sen kan man egentligen inte heller filma så mycket som han gör men det är väl ingen idé att ens ge sig in på det spåret.

  • Higuain har bra skägg.

  • De tänder som gnislades under Klopps närmast serietidningsmässiga vredesutbrott såg ut att vara gula och tämligen illa skötta. En välbehövlig påminnelse om att man ska tänka på tandhygienen ELLER en påminnelse om att inte bli så arg att man visar tänderna jättetydligt åt en fjärdedomare när en miljon människor tittar.

  • Aubameyang är trots sin snabbhet en ganska begränsad fotbollsspelare, framförallt när det kommer till bollbehandling. "Han kanske blir bättre om ett tag när han är färdigutvecklad?" tänker jag, men så går jag in på wikipedia och ser att han är 24, och då är man faktiskt färdigutvecklad. Eller?

_________________

Tottenham-Tromsö
  • Såg matchen med engelska kommentatorer, och det är intressant att höra hur de trots Soldados uppenbara existens fortfarande ser Jermain Defoe som given i truppen till ett eventuellt VM-slutspel. Resonemanget lyder inte: "det är bra att Defoe får speltid så att han kan hålla sig bra nog att vara med i VM" utan "det är bra att Defoe får speltid så att han inte suger kuk när han är med och spelar VM". Visar på hur tunt det är på anfallssidan (och många andra sidor också) för Englands del just nu, men även på det förtroende som oppinionen har för Defoes kapacitet som inhoppare.

  • Erik Lamela spelade från start för första gången idag och visade upp prov på kunnande, men inte så mycket mer. Noterbart är att han under dagens match istället för att vika in var väldigt benägen att hålla sig ute på kanten för att utmana, ruscha och mata inlägg och hårda pass. Påminner det om någon vi känner? Juste det: Aaron Lennon, som Lamela är tänkt att utkonkurrera. Förra veckan konstaterade jag som sagt att man i Soldado kan ha värvat en vit Jermain Defoe, och nu ser det alltså ut som att Lamela inte är något annat än en vit Aaron Lennon. Är AVB faktiskt rasist? Är han faktiskt det? Om inte känns det allt svårare att förklara vad som faktiskt har hänt. För övrigt har Lamela liksom Marek Hamsik en väldigt ovärdig frisyr och jag kan redan nu säga att det inte kommer att hålla i längden att se ut på det här sättet. Gör om, gör rätt.

  • Någon som däremot har en väldigt bra och fin frisyr är den smakfullt tunnhårige Christian Eriksen, som alltså inte bara gör smörpass och smeker in drömskott i krysset utan även upprätthåller en tradition som hållits levande ända sedan Bobby Charltons dagar. Inga transplantationer. Inga snaggningar i förebyggande syfte. Bara två ärligt värdiga flikar som letar sig upp mot zenit. Fan vad jag gillar tunnhåriga fotbollsspelare. Fan vad jag gillar Christian Eriksen



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar