lördag 8 februari 2014

Matchrapport: Liverpool - Arsenal 5-1

Uttrycket "det rann iväg" kändes ganska relevant när The Chelsea Reject Daniel Sturridge satte 4-0 på Anfield efter 20 (!) spelade minuter mot ligaledaren Arsenal. Och då var siffrorna ändå i underkant. Sturridge hade missat friläge, Suarez hade dundrat ett jävla monster till skott i stolpen på en hörna och Arsenal såg lika desorienterade ut som dammiga/blodiga barn i krigsreportage som gråtande springer ut ur sina lerhus och fram mot kameramännen. Vad hände? Szchzzzczchzchny som hållit flest nollor i Premier League stod handfallen och övergiven av ligans kanske bäst ansedda mittbackspar, mittfältet var lojt och oinspirerat och först efter en halvtimme insåg jag att Olivier Giroud faktiskt var på planen.

När jag såg Liverpool idag gick tankarna till Confederations Cup-finalen 2013 och Brasilien. Samma skoningslösa press från samtliga spelare, samma hänsynslösa entusiasm inför spelet utan boll när Arsenal förlorade den; kontringsattackerna sattes igång med spelare som röda streck i djupled. Sturridge var bra, Suarez var som vanligt ligans bästa spelare (förutom hans "jävla monster till skott i stolpen" levererade han en underbar volleypassning på ett tillslag till Sturridges missade friläge, och i andra halvlek placerade han en sanslöst hård och konstig bredsidefrispark i Szchzzzczchzchnys vänstra kryss som polacken med nöd och näppe avvärjde till hörna), Coutinho visade stundtals prov på rent iniestisk spelförståelse och teknik, och Raheem Sterling var helt briljant (2 mål gjorde tjejmisshandlaren och hade bud på åtminstone 2 till).

Arsenal visade att de egentligen inte har någon plan B. När spelet inte flyter och scouservindar piskar som värst har de inga livbåtar. Den enda egentliga viljan och ilskan i londonlaget såg jag i Jack Wilshere... resten stod som traumatiserade och var sämst. Sämst av alla var Mesut Özil. 400 miljonersnyförvärvet har inte alls imponerat på mig i kanontröjan och idag var han så dålig som jag nånsin sett honom. Mesut Özil gör INGEN nytta om han inte har en bra dag. En spelare som säg Bastian Schweinsteiger kan alltid bidra med sin fysiska närvaro och vinna boll när hans touch inte är on point för dagen. Men Mesut Özil kan inte jobba hem, inte vinna bollen och idag kunde han dessutom inte ens passa bollen ordentligt med sin vänsterfot (han kan aldrig passa bollen med sin högerfot). Och hur långsam han var sen? Jag tänkte på den där sjuka zebran som hamnar efter flocken... som springer och springer men liksom trampar vatten på något sätt och steg för steg glider in i de jagande lejongapen. Jag mår dåligt när jag tänker på det. Om Mesut Özil spelar som han gör nu ska han fan inte spela i en arsenalstartelva och ABSOLUT inte i en tysk landslagsstartelva. Idag var Mesut Özil direkt ansvarig för två baklängesmål. Så jävla sämst.

Det svindlar när man tänker på att Arsenal inom kort skall ställas mot Bayern München i en CL-åttondel. Hur kommer det se ut? Andra världskrigetliknelser är väl ganska osmakliga när det gäller något så banalt som fotboll faktiskt är, men bilder på när Nazityskland går in i Polen och de stolta polackerna rider mot stridsvagnarna på sina vackra hästar i sina vackra uniformer mot en ful död i händerna på industrialismens dödsmaskiner dyker upp i mitt huvud. När det är Robben och Ribéry som sticker som röda streck i djupled och det är Götze i stället för Coutinho och Raheem Sterling som glider omkring och är briljant... HUR KOMMER DET SLUTA? 500-0? 500 MILJARDER-0?

Sauron blickar mot en ligaseger... mindre fjärran nu än tidigare
Arsenal håller på att tappa den här säsongen, säsongen som till en början sprudlade av underbara mål och "Arsene ser finurlig ut"-bilder står och väger. Man kommer självklart att åka ut mot Bayern München i Champions League, man kommer självklart inte att vinna Premier League med så sluga, så skickliga onda män efter sig och egentligen är det väl bara en FA-cuptitel som kan bibehålla någon slags illusion om att säsongen 2013/2014 inte var lika misslyckad som de typ 1000 säsongerna innan var.

Så Arséne: Skäll ut Özil. Skäll ut, ja fan hela laget egentligen. Satsa på FA-cupen (Arsenals match i FA-cupens femte runda spelas den 16e februari mot... Liverpool). Och hitta en jävla livbåt till matchen mot Bayern München.

1 kommentar:

  1. Ett av dina bästa inlägg någonsin; asbra liknelser! Helt sjuk match var det i alla fall... Alltid lika roligt att se Wenger åka på sådana här bakslag :)

    Men vad har hänt med Özil? Försäljningen av honom börjar se ut som ett genidrag av Real.

    SvaraRadera