onsdag 26 februari 2014

Tippning av EM-kvalet

Hej allihop! Jag har en längre tid känt en viss apati inför allt som inte har med idrott och nationalstater att göra. Tur då att EM-kvallottningen ägde rum i helgen, eftersom detta fått mig att med fröjd i hågen nedteckna detta grundliga inlägg där alla grupperna analyseras och tippas i tur och ordning. Var så goda, tugga och svälj.


Group A

Team
PldWDLGFGAGDPts
 Netherlands00000000
 Czech Republic00000000
 Turkey00000000
 Latvia00000000
 Iceland00000000
 Kazakhstan00000000
På förhand en av de tuffaste grupperna. Visserligen hyser jag inte några som helst tvivel om att Holland kommer att vinna gruppen, men där bakom kommer åtminstone ett av tre bra lag helt missa EM, medan ett annat kommer tvingas till playoff. Dessutom är Kazakstan i sammanhanget något av en nitlott; laget är bättre än de flesta andra i sin seedningsgrupp och som bortaplan betecknat är Astana en av de mest sugande som finns att tillgå i "Europa".
  Kanske är jag blind av kärlek när jag räknar in Island bland de tre "bra" lagen. Men faktum är att Lasse Lagerbäck, under tidsperioderna mellan sina nattliga sejourer på Aftonbladets kommentatorsfält, har fått till ett resultatmässigt stabilt lag som bör kunna utmana såväl turkar som tjecker. Dessutom har LL personligen goda minnen ifrån Istanbul; blotta minnet av vad den mannen fick Andreas Anderson att göra en mörk höstkväll för tretton år sedan borde få turkarna att skälva ända in i sina turkiska märgar.
  Mot denna bakgrund väljer jag att tro på ett nytt mirakel för LL, och tipset blir att han kniper tredjeplatsen framför turkarna. Faktum är som sagt att tjeckerna även de torde vara inom isländskt räckhåll; utöver Cech, och Rosicky är det inte mycket som skvallrar om den stolta fotbollstradition som Den Döende Dunderklumpens land faktiskt förvaltar. Dock tror jag att de räcker till den här gången, om än knappt.

Mitt tips:
1. Holland
2. Tjeckien
3. Island
4. Turkiet
5. Lettland
6, Kazakstan

Group B

Team
PldWDLGFGAGDPts
 Bosnia and Herzegovina00000000
 Belgium00000000
 Israel00000000
 Wales00000000
 Cyprus00000000
 Andorra00000000


Förmodligen den grupp som besitter den sämsta sammanlagda nationalkänslan: fyra av länderna plågas av inre stridigheter och djup etnopolitisk delning, ett femte har i princip ingen identitet utöver bristen på skatt och det sjätte landet finns överhuvudtaget inte på riktigt.
  Mer fotbollsmässigt gör Belgiens och Bosniens närvaro detta till hipstergruppen framför alla andra, och det troliga är att dessa två kommer att rycka tidigt och hålla en närmast Björgensk ledning hela vägen in till mål. Kampen om tredjeplatsen kommer därmed att stå mellan Israel och Wales.
  Med sina många från PL igenkända ansikten torde Wales vara ett land som många ur såväl kulturell som ekonomisk synvinkel skulle vilja se gå till ett slutspel, och med tanke på den spetskompetens man besitter på mittfältet borde detta inte vara någon omöjlighet. Israel ska dock inte avfärdas alltför lätt; i senaste kvalet gjorde man en tuff lottning till trots bra ifrån sig, och eftersom detta troligen är Yossi Benayouns sista chans att kvalificera sig till ett stort mästerskap borde han vara extra taggad att lyfta sitt lag. Den kymbrisk-judiska striden kommer att bli både hård och jämn.

1. Belgien
2. Bosnien
3. Wales
4. Israel
5. Cypern
6. Andorra

Group C[edit]

Team
PldWDLGFGAGDPts
 Spain00000000
 Ukraine00000000
 Slovakia00000000
 Belarus00000000
 Macedonia00000000
 Luxembourg00000000


Här kan man tämligen snabbt konstatera två rejäla lågoddsare; Spanien kommer att robot-vinna gruppen och Vitryssland, Makedonien och Luxemburg kommer att åka ut. Däremot lär kampen om andraplatsen bli ett getingbo av rang.
  Ukraina har gjort bättre ifrån sig än Slovakien på senare tid, och har i form av Yevhen Konolplyanka (eller hur fan han nu stavas) en av Europas mest hajpade och intressanta spelare. Dock torde faktumet att landet i princip har upphört att vara en fungerande rättsstat ligga slättens gossar ganska rejält i fatet, och ett Slovakien med såväl Marek Hamsik som Weiss och Skrtel är inget lag man slår i första taget.
  Jag tror att slovakerna kniper direktplatsen, medan de gulblå får förlita sig på playoff. Roberto Soldado kommer att vinna skytteligan (efter att ha återfunnit formen i sitt nygamla klubblag Valencia dit han såldes för 570 pund innan VM) och Martin Skrtel kommer att vinna Luxemburgs interna skytteliga med tre självmål.

1. Spanien
2. Slovakien
3. Ukraina
4. Vitryssland
5. Makedonien
6. Luxemburg

Group D[edit]

Team
PldWDLGFGAGDPts
 Germany00000000
 Republic of Ireland00000000
 Poland00000000
 Scotland00000000
 Georgia00000000
 Gibraltar00000000


Det första som slår en med denna grupp är naturligtvis följande tanke: "gud, vad kort tid de flesta av de här länderna har existerat såsom suveräna stater i sin nuvarande form!". Och det stämmer ju faktiskt; varken Polen, Georgien eller Irland existerade för hundra år sedan, Tyskland gjorde det inte heller i sin nuvarande form, och Gibraltar och Skottland existerar fortfarande inte förutom i någon form av suspekt sagovärld.
  Vad detta har för betydelse för utfallet i gruppen vet jag inte riktigt, men samtidigt lär det inte spela någon roll eftersom Tyskland är så bra att all form av analys och problematisering blir helt irrelevant eftersom man vet att dom kommer att vinna hur som helst. Min enda förhoppning är att Mertesacker kommer att få börja spela mittlås igen och att det inte blir för mycket jävla tjat om Toni Kroos' passningsstatistik.
  Ser man till spetskompetens borde sedan Polen med Lewandowski, Sczczczczeszny och Blaszykowski i högsta hugg vara favoriter till andraplatsen. Dock gjorde polackerna ett svagt kval senast i en ganska lätt grupp (man blev bland annat helt överspelade av Andros Townsend), och Lewandowskis bevisat låga moralnivå lär inte vara en fördel i en turneringsform där andra aspekter än pengar spelar roll.
  Därför får Skottland och Irland trots allt räknas som aspiranter på direktplatsen, även om jag fortfarande har svårt att se att de kommer räcka hela vägen. Båda länderna sparkade sin tränare i samband med förra kvalet, och hoppas naturligtvis på en nystart. Historia och tradition gör att skottarna har den större pressen på sig, men Irland med Coleman, McCarthy och Long är faktiskt på pappret starkare. Mötena länderna emellan kommer att ha en stark derbykaraktär, och är därigenom extremt svårtippade.

Mitt tips:
1. Tyskland
2. Polen
3. Irland
4. Skottland
5. Geogrien
6. Gibraltar


Group E[edit]

Team
PldWDLGFGAGDPts
 England00000000
  Switzerland00000000
 Slovenia00000000
 Estonia00000000
 Lithuania00000000
 San Marino00000000

En riktigt lätt grupp. Om England inte går vidare från den här gruppen kommer jag att sörja News Of The Worlds frånmäle djupt eftersom endast de skulle kunnat launcha en smutskastningskampanj värdig ett sådant misslyckande. Favoritskapet vilar även tungt över Schweiz, som bör gå vidare om inget oförutsett händer (såsom t.ex. en återutvandringsslagstiftning vilket skulle göra 70% av startelvan indisponibel). Kampen om tredjeplatsen kommer troligen att bli lika jämn som ovärdig, och frågan är om inte Magnus "Aguero tar väldigt bra löpningar" Pehrssons Estland kommer att dra det längsta strået där.

1. Schweiz
2. England
3. Estland
4. Slovenien
5. Litauen
6. San Marino

Group F

Team
PldWDLGFGAGDPts
 Greece00000000
 Hungary00000000
 Romania00000000
 Finland00000000
 Northern Ireland00000000
 Faroe Islands00000000

Det finns många saker som tycks obegripliga här i världen. Vad är egentligen meningen med livet? Varför fick Forrest Gump Oscar för bästa film istället för Pulp Fiction 1994? Varför blir man kåt av så konstiga saker? Vem är Annie Lööf egentligen, innerst inne? Och framförallt: varför får Grekland ALLTID så FRUKTANSVÄRT lätt lottningar?
  Tyvärr kan jag inte ge några bra svar på frågan. Mutanklagelserna ligger ju nära till hands, men med tanke på landets numera blygsamma ekonomiska muskler känns konceptet tämligen ohållbart. Så man kanske helt enkelt måste acceptera att vissa länder bara har väldigt mycket tur, och att de just i detta fall råkar utgöras av ett av de tråkigaste och mest oinspirerande landslag som någonsin vandrat på denna jord får väl bara ses som en olycklig slump.
  Mitt hjärta säger mig att grekerna kan få det svårt den här gången; Ungern har gått framåt, Rumänien har Vlad Ciriches och Nordirland kan som vi alla vet tryggt förlita sig på Johnny "Evenbauer" Evans. Min hjärna säger mig dock att grekerna med största sannolikhet tyvärr lär tråka sig fram till en topp två-placering även denna gång.
  Därbakom är fältet väl samlat, att döma av senaste VM-kvalet blir det förmodligen Rumänerna som gör Grekland sällskap. Nordirland får nog, Evans till trots, böja sig för Ungern. Färöarna ska vara tysta.

1. Rumänien
2. Grekland
3. Ungern
4. Nordirland
5. Färöarna
6. Finland

  

Group G

Team
PldWDLGFGAGDPts
 Russia00000000
 Sweden00000000
 Austria00000000
 Montenegro00000000
 Moldova00000000
 Liechtenstein00000000


Även om Ryssland är tämligen klara favoriter ser jag detta som en av de jämnaste och mest ovissa grupperna. Montenegriderna är som vi alla vet en del av en stolt jugoslavisk fotbollstradion som med besked gjort sig gällande alltsedan landet blev självständigt, och Österrike lär ju inte direkt ha blivit sämre av att Alaba och Arnautovic blivit två år äldre sen senaste gången de mötte Sverige.
  Sverige har naturligtvis, och rätteligen, en enorm press att ta sig vidare från den här gruppen, vilket mycket väl kan knäcka ett landslag som ofta trivs bäst av att slå ur underläge. Fortsätter Zlatan att leverera som han gjort borde man dock klara andraplatsen, kan man få igång Ekdahl på kan vi kanske dessutom kunna mönstra ett tämligen intressant innermittfält. Min dröm är ju som bekant även att 2014 blir året då Robin Söder utvecklas till landslagsman och bildar ett dödligt sammarbete med Ibracadabra, och även om konceptet än så länge återfinns i drömstadiet så tycker jag det är värt att nämna eftersom man blir glad och lite upphetsad av att tänka på det.
  
1. Ryssland
2. Sverige
3. Österrike
4. Montenegro
5. Moldavien
6. Liechtenstein

Group H

Team
PldWDLGFGAGDPts
 Italy00000000
 Croatia00000000
 Norway00000000
 Bulgaria00000000
 Azerbaijan00000000
 Malta00000000

Italien och Kroatien utgör skyhöga favoriter till direktplatserna här, ingen av de andra lagen borde ens vara i närheten av att hota dessa två. Norge har än en gång haft relativt mycket tur, eftersom Berbatov inte spelar för landslaget längre och Azerbajdzjan och Malta är jättedåliga.
  Intressantast blir väl egentligen att se vilka som är starkast av Italien och Kroatien, visserligen spelar inbördes ordning ingen roll men kukmätningen mellan Balotelli och Mandzukic lär icke desto mindre heta duga.

1. Kroatien
2. Italien
3. Norge
4. Bulgarien
5. Azerbajdzjan
6. Malta

Group I[edit]

Team
PldWDLGFGAGDPts
 Portugal00000000
 Denmark00000000
 Serbia00000000
 Armenia00000000
 Albania00000000
Såtillvida Portugal inte fortsätter vara ett Anuslag som slöar sig fram till en playoffplats för att sedan slå ut något armt och hoppfullt litet landslag bara för att jävlas så bör de naturligtvis ta sig vidare härifrån. Serbien och Danmark har båda varit på dekis ett tag men besitter som vi alla vet god spetskompetens i form av bl. a. Eriksen och Vidic. Eriksen kan dock få problem många av de andra lagens defensiva mittfält eftersom han bara väger 45 kilo och är rädd för mänsklig beröring.
  Dessa tre länder känns tämligen särklassiga på förhand. Jag vet ingenting om Armenien förutom att Mikhtariyan spelar där, och även om detta får hipstern i mig att vilja höja ett varningens hipsterfinger så väljer jag därför att bedöma laget som ofarligt. När det kommer till kaukasiska lag bör regeln "ofarlig tills funnen farlig" alltid gälla.

1. Portugal
2. Danmark
3. Serbien
4. Armenien
5. Albanien

Playoffländerna blir alltså:
ISLAND
WALES
UKRAINA
IRLAND
NORGE
ÖSTERRIKE
UNGERN
ESTLAND
SERBIEN

Där tror jag följande:

  • Norge kommer gå vidare på grund av att deras grupp är ett skämt
  • Estland kommer absolut inte bli bästa tvåa TROTS att deras grupp också är ett skämt. Dom kommer åka ut jättemycket.
  • Österrike är det enda land som jag tveklöst tror tar sig vidare av de övriga länderna.
  • Fast Serbien och Ukraina bör nog också göra det.
  • Den sista slutplatsen kommer att knipas av antingen Irland eller Wales. Jag tror att Wales är starkast eftersom dom har Gareth Bale. Gareth Bale är jättebra. Bajs.

1 kommentar: