tisdag 21 februari 2012

Kalla jävla högervindar

Inom juridiken använder man sig av termen "indiciekedja". Denna kedja syftar på ett uppradande av beklämmande omständigheter som i slutändan inte kan förklaras på annat sätt än att det antingen finns magi, vilket skulle vara så jävla grymt, eller att nämnda omständigheter är kopplade till varandra på ett oomkullrunkeligt vis.

2006 händer två saker i Sverige av vikt. 1: Hammarby slutar trea i Allsvenskan, ett litet hopp uppåt från den tidigare säsongens fjärdeplats. 2: Alliansen, med den hundögda fanbäraren av ihopgående livspussel i spetsen, kommer till makten genom att den högervridna Press-maskinens enorma hjul maler vältrande över den svenska befolkningen.

Det man skall veta om mitt älskade Bajen är att klubben, den gröna och vita med det röda hjärtat, den som ger Stockholms fattiga och utstötta hopp och mening i sin annars gråa och menlösa vardag, är extremt känslig för när osolidaritet och främlingsfientlighet (borgerlighetens allt, allt mindre hemliga älskare) tar plats på den offentliga scenen.

Det man skall veta om Alliansens galjonsfigur är att han är överklass.

Och när alliansen kommer till makten 2006 händer alltså följande:












Gripen av svår politisk depression när den borgerliga regeringen, så fort den första snön faller, släpar ut de äldre och handikappade på vinterns giljotin, faller Bajen. Faller faller faller... som i en dödens vals med skolor och andra offentliga inrättningar, mot djupet... djupet, vars botten inte ens den mest skarpsynte av alver i skenet av eldens väktares flammande stav kunnat uttyda. När de blåas alltmer rabiata krigföring mot de fattiga, solidariska, svårt sjuka, homosexuella, muslimskt troende, politiskt oliktänkande accelererar, ja, då gör så även fallet mot djupet för mitt älskade Bajen. Efter den borgerligt finansierade attacken på Utøyas ungdomar blir Hammarbys spelare lika de apatiska flyktingbarn Alliansens tjänstemän torterat och dumpat i havet, långt ifrån allmänhetens åsyn. Med all denna ondska runtomkring... vad spelar den grönvita lågan som lyser så svagt för roll längre? Vad spelar det för roll att mata den med nytt bränsle när en plötslig kall högervindby plötsligt kan komma att släcka den? Kommer att släcka den?

Vissa argumenterar antagligen för att det är osmakligt att jämföra de grova brott mot mänsligheten som Alliansen begått med en fotbollsklubbs fall genom seriesystemen. Dessa vissa kan köra upp en klädhängare i fittan.

2006 tillträder alltså Alliansen. Sedan går allt åt helvete. Det är vad lagmännen skulle rubricera som en indiciekedja. Jag kallar denna Reinfeldts Sverige.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar