torsdag 7 november 2013

Champions League: Lite-längre-än-halvvägs-rapport

Turneringen vars upplösning för två år sedan fick mig och mina två medbloggare att gå in i en djup fotbollsdepression är i full gång. Trots att man som fotbollssupporter - och som människa - har en mycket ambivalent inställning till den här turneringen på grund av de hemska scener som utspelade sig i München den 19:e maj 2012, kräver dess ställning som den största och mest prestigefulla turneringen vi har att tillgå inom den Moderna Fotbollen en genomgående avrapportering á la mereleyplayerz.blogspot.com.

I enlighet med den trend min ärade kollega Hoegadeln har introducerat här på mereleyplayerz där man låter sina listor följa ett skojigt och okonventionellt mönster har jag låtit min genomgång av CL-grupperna vara baserad på hur många Europatitlar lagen i respektive grupp har tillsammans. Det blir med andra ord en jävligt VÄRDIG rangordning av grupperna snarare än om den skulle utgå från någon ondskefull alfabetisk ordning.


Grupp H: 16 titlar (Barcelona 4 st., Ajax 4 st., Milan 7 st., Celtic 1 st.)


denna grupp av historiska giganter har Barcelona inte speciellt oväntat redan avancerat och dessutom tagit ett järngrepp om förstaplatsen. Efter katalanernas bleka insats på San Siro var man tillbaka i full kraft i Tapasskålen då man genom en Neymar-filmning som resulterade i straff, ett offside-mål av Sergio och såklart Messi, slog Milan med 3-1. Ibland går det susningar i media om att Barcelona har "tappat" och att de inte är lika farliga längre, men med sådana här matcher inser man att det nog bara är Bayern som faktiskt är starkare just nu.

Milan går anmärkningsvärt dåligt i ligan där man för tillfället huserar på en 11:e-plats. Sedan Thiago Silva och Zlatan lämnade har det bara gått nedför för Allegris rödsvarta manskap. Montolivo, Noccerino och Mexes i all ära, men vid en första anblick reflekterar knappast dagens Milan sin historiskt höga standard i världsfotbollen. Kaká som ersättare till "Prince" Boateng känns inte helt klockrent och förutom Balotelli känns anfallsalternativen Matri, Pazzini, Robinho och El Shaarawy (aka Mr. X) ganska slätstrukna, speciellt med tanke på den sistnämndes skadesituation.

För Ajax får man sätta hoppet till att ta poäng av Barca på hemmaplan för att sedan skrälla på San Siro. Det ser med andra ord väldigt tufft ut för holländarna, men EL-platsen har man minst sagt inom räckhåll efter 1-0 vinsten mot Celtic. Skottarna har köttmurat sig till tre poäng men lyckades inte upprepa bedriften från fjolåret då man besegrade Barcelona på Celtic Park. Bra är nog det, med tanke på hur övergött deras ego blev av den incidenten. Över huvud taget känns det som att brittiska lag överskattar sin förmåga. I mina ögon är Celtic bara snäppet över Allsvensk nivå.

Grupp B: 11 titlar (Real Madrid 9 st., Juventus 2 st.)


Det finns som vanligt redan mycket som tyder på att Real Madrid kommer bli en av de giftigaste utmanarna om CL-bucklan i år. Samtidigt som de, som bekant, är en förening som "rör sig inom moraliska gråzoner" när det gäller transferfönster och behandling av spelare man tröttnat på i klubben, lyckas de gång på gång omvandla den här till synes oändliga källan av ondska till ren fotbollsmagi. Trots att man inför säsongen förlorat sin främste assistmakare och bytt ut honom mot en alldeles för dyr och alldeles för bortkommen walesisk schimpans, har Ancelotti och Zidane redan så gott som säkrat förstaplatsen i gruppen.

Desto tyngre går det för Juventus som efter ett oavgjort resultat mot Real i tisdags kväll endast har sitt öde kvar i egna händer i kraft av FCK:s skrällvinst mot Mancinis Galatasaray. Mellberg, som tillfälligt gått i land med sitt vikingaskepp, och Wiland (borde inte båda två starta i landslaget?) ska ha gjort det oerhört bra när de bidrog till att FCK höll nollan och därmed knep det sista halmstrået för avancemang. Hade turkarna istället vunnit hade Juventus chanser sett mycket mer ansträngda ut. Nu räcker det för Juve att man slår Köpenhamn och kryssar mot Galatasaray samtidigt som Real slår dem båda. Trots Juventus dåliga genomslagskraft rent poängmässigt vill jag gärna lyfta fram deras insatser mot Real där de stundtals såg ut att gå mot betydligt mer än 1/6p i de två mötena. När jag tittar på mittfältsgeneraler som Marchisio och Vidal, men kanske framför allt Paul Pogba, blir det smärtsamt tydligt hur långt mitt eget United är ifrån den typen av kvalitet i de regionerna på planen.

En sista reflektion bör skänkas till CR7 som leder CL:s skytteliga med 8 mål och som snart kommer ställas mot Mikael Lustig (kill me now...) i playoff-matcherna mot Sverige om knappt två veckor. När jag betraktar detta fotbollsvidunder i aktion kan jag inte annat än att seriöst ompröva det ynka hopp jag har om att Sverige ska lyckas ta sig till Brasilien. Dessutom vill jag nämna att jag tycker jag att Ronaldos sätt att svara på FIFA-bossen Sep Blatters hånfulla imitation av honom har varit riktigt jävla kungligt och då tänker jag både på hans spel och den här målgesten från Reals senaste ligamatch:

Se klippet som är länkat ovan för att fatta kontexten.
Grupp D: 5 titlar (Bayern München 5 st.)



Man kan tänka sig att mången München-anhängare satt tämligen lugnt och tittade på CL-sändningarna i tisdagskväll. Med iskall Weissbier sköljande deras strupar fick dessa bekymmerslösa Bayrare se sitt lag dra igång den alltid lika skräckinjagande Pep-inspirerade spelmaskinen. Med tanke på Bayerns sjuka form under den här säsongen lär dessa öldrickande Bayern-supportrar inte ha blivit speciellt överraskade när Mario Mandzukic mötte ett perfekt Lahm-inlägg med pannan och satte det enda målet i matchen mot tjeciska Plzen. Målet innebar att de regerande mästarna blev klara för avancemang. De går nu mot åttondelsfinal som det lag alla andra vill undvika att möta. Det fullständigt brutala spel Bayern has visat upp sätter skräck i fotbollsanhängare från hela Europa. Framför allt är det väl den totala fotbollsvåldtäkt som utspelade sig i Manchester som får de andra storklubbarna att bäva, nu när FC Bayern blickar framåt mot möjligheten att bli det första laget någonsin att erövra CL-titeln två år på raken.

Toni Kroos hade inför den 4:e omgången lyckats med
155/157 passningar i CL. Är han på nedgång?
På tal om Manchester Shitty får man väl tillstå sig att gratulera dem till deras första avancemang i CL någonsin; Pellegrini verkar åtminstone ha gjort något rätt med detta mångmiljardbygge. Den kanske mest framstående detaljen med Man City stavas Sergio Kun Agüero. Denne läskigt målfarlige argentinare är inte min favoritspelare, mycket med tanke på att bara själva nämnandet av hans namn frammanar en mental bild av ett visst mål mot ett visst QPR i ett visst titelrace där ett visst annat Manchester-lag också var inblandat, men trots det har han både min respekt och förundran.

Laget med det brutala klubbmärket med sin mittfältskombo Wernbloom/Elm har alltså skickats ut med huvudet före ur den här gruppen. Frågan är hur mycket längre det här laget är ett bra alternativ för svenskarna då t.ex. en stjärnspelare som Honda redan är klar för att lämna klubben.

Grupp A: 3 titlar (Manchester United 3 st.)

Varför ska de här känslorna börja krypa tillbaka? Den där gnagande osäkerheten som växte starkare och starkare för två år sedan då Uniteds öde i sin CL-grupp började se oväntat oklart ut... Som vi alla känner till slutade det för två säsonger sedan med att Basel sjukt nog skickade ut Fergusons manskap ur CL, ut till ett vedervärdigt Europa League där man senare blev pinsamt överkörda av Athletico Bilbao. De där känslorna börjar göra sig gällande igen. 0-0 matchen mot Sociedad var en match man borde ha vunnit, speciellt med tanke på de lägen man hade i matchen. Bl.a. lyckades RvP bränna en straff samtidigt som Chicharito missade det här läget:

Helt jävla ärligt..?
United är fortfarande gruppetta men har två tuffa matcher kvar att spela. Dels ska man åka och spela mot Bayer Leverkusen i ... är Leverkusen en stad eller? Därefter väntar Shakhtar på Old Trafford. För att ta förstaplatsen behöver man troligen vinna matchen mot Leverkusen (medan en förlust skulle innebära att förstaplatsen är så gott som ouppnåelig) och för att sig vidare behöver man ta minst två poäng. Enkelt nog, visst? Det oroväckande är bara att detta var det exakta utgångsläget för två år sedan.

I övrigt hoppas jag på att Leverkusen blir det andra laget att gå vidare i den här gruppen. Shakhtar-brassen Luiz Adrianos vidriga uppträdande mot Nordsjælland förra säsongen sitter fortfarande färskt kvar i minnet (VARNING: Om ni kollar på klippet kommer ni att bli arga i minst 20 minuter).

Grupp E: 2 titlar (Chelsea 1 st. (fyfan...), Steaua București 1 st.)


Efter att ha blivit, för att ta ett aftonbladet-prefix i bruk, CHOCKSLAGNA av Englandsdödarna FC Basel på Scumford Bridge lyckades Chelsea återta momentum i gruppen genom att bortaslå Schalke med hela 3-0. I returmötet under onsdagskvällen tog man ett tydligt grepp om förstaplatsen då man upprepade bedriften med lite hjälp av ett uddlöst Schalke och en ödesdiger felberäkning av Schalkes målvakt Tom Hildebrand...

Eto'o smyger fram. Typ som en panter.

Medan Oljan går mot gruppseger fajtas tre lag om andraplatsen. Schalke har helt klart bäst utgångsläge men närmast väntar en tuff bortaresa till Bukarest för att möta gamla Europamästarna Steaua. I övrigt finns inte så mycket att säga om den här gruppen förutom att den är så pass befriad från karisma att den mer känns som en EL-grupp vid en första anblick.

Grupp G: 2 titlar (Porto 2 st.)


När jag gick in på wikipedia.com för att bekräfta hur många CL-titlar de olika lagen hade sinsemellan slog det mig hur oerhört sjukt det är att Mourinho vann hela skiten med Porto 2004. Att de bl. a. slog ut United är ju skäl nog att på nytt sparka in den öppna dörr det är att kalla The Special One för ett riktigt jaevla fullfjaedrat cp.

Det stora snackisen i den här gruppen har dock inte varit de tidigare Europamästarna utan snarare den "nya" utmanaren Atletico Madrid. Mången hipsterbloggare och mången fotbollsprofessor i Aftonbladets kommentatorsfält har tillbringat mycket av hösten med att lyfta fram "hur sjukt det är att ingen snackar om Atletico som en titelutmanare. De har ju faktiskt övertygat mest av alla den här säsongen" osv. Och nog ser Atletico farliga ut med spanjor-brassen Diego Costa i spetsen, Raul Garcia på mittfältet och Courtois i målet (en av miljontals unga cp-bra belgare). Frågan är bara hur de kommer klara sig mot lite tuffare motstånd i åttondelsfinalen.

Outsidern Zenit S:t Petersburg har smugit sig fram till en andraplats på bekostnad av Porto, men med spelare som Arshavin, Shyrokov, Axel Witsel och Hulk ska man kanske egentligen inte vara så överraskad att de har nått dit. Porto har som vanligt haft svårt att prestera och missat en del poäng på hemmaplan vilket brukar vara en indikator på att man är på väg mot skittunnan Europa League.

Grupp F: 1 titel (Borussia Dortmund 1 st.)


Den kanske mest uppenbara frågan när man tänker på detta års Dödens Grupp är hur många gånger den har kallats för 'ett getingbo' i media? Något klart svar på den här frågan kan vi  på merelyplayerz.blogspot.com inte ge er, men i runda slängar kan vi slå fast att det är i alla fall är jävligt många.

Inte heller är väl denna beskrivning speciellt felanvänd om man tar en titt på läget i gruppen. Olympique de Marseille, som troligen hade varit en stark utmanare om en andraplats i en lite svagare grupp, har fått agera slagpåse i denna grupp av formstarka titaner; Arsenal leder PL, samtidigt som Napoli och Dortmund ligger tvåa i sina respektive ligor. Läget i gruppen blev heller inte mindre spänt efter att Arsenal lyckades komma tillbaka från ett påtagligt spelmässigt underläge och besegrade Dortmund på Westfalenstadion efter ett nickmål av PL:s (sjukt nog) just nu bäste spelare, Aaron Ramsey.

Samtidigt vände Napoli på ett 0-1 underläge mot Marseille till vinst med 3-2 och satte därmed Dortmund i ett ytterst prekärt läge. Nu är tyskarna i princip tvungna att vinna mot Napoli på hemmaplan, helst utan att släppa in några mål, för att ta sig vidare ur denna grupp. Just nu ser det så pass tufft ut att fjolårsfinalisterna går mot en EL-plats, och att förpassas till EL skulle troligen göra Jürgen Klopp minst så här arg...



Grupp C: 0 titlar



Inte speciellt oväntat huserar Zlatans PSG (grundat år 1976) på förstaplatsen i denna, mest historielösa av de åtta CL-grupperna. Mycket av surret runt den här gruppen har bestått av en hype av Ibras sjuka målform och framför allt det sätt han gör mål på. Masturbationen i svensk media till allt som har att göra med Zlatan, hans familj, bilinköp, frisyr, TV-spelsspelande, benägenhet att i vredesmod åka väldigt snabbt i sina bilar osv kan knappast sägas ha avstannat efter bravaderna i CL och Ligue 1. I och med ett kupongrensande 1-1-resultat mot Anderlecht lyckades inte Paris säkra avancemanget under tisdagskvällen men är ju självklart fortfarande klar favorit att sluta etta i den här gruppen. Frågan om PSG kan anses vara en #titlecontender är dock fortfarande öppen för debatt. Det vi kan enas om är väl dock att minst 70% av tillfrågade på AB lär tro på att detta är säsongen då Zlatan äntligen får vinna "Den där jävla champions".

Olympiacos tog ett steg närmre avancemang när man i en väldigt avgörande hemmatch slog Benfica med udda målet, 1-0. Mycket tyder på att Benfica kommer bli tvungna att övervinna Zlatan & c/o för att undvika Europa League-träsket. Benfica får i första hand sikta på att slå Anderlecht på bortaplan för att sedan försöka ta poäng av PSG på hemmastadion Estadio da Luz, där årets CL-final också kommer att spelas.

* * *

Troliga lag som går vidare till åttondel enligt mig:

Grupp H:
1:a Barcelona (klara)
2:a Milan


Grupp B:
1:a Real Madrid (klara)
2:a Juventus

Grupp D:
1:a Bayern München (klara)
2:a Manchester City (klara)

Grupp A:
1:a Manchester United
2:a Bayer Leverkusen

Grupp E:
1:a Chelsea
2:a Schalke

Grupp G:
1:a Atletico Madrid (klara)
2:a Zenit

Grupp F:
1:a Arsenal
2:a Napoli

Grupp C:
1:a PSG
2:a Olympiacos




2 kommentarer:

  1. Så jävla bra emil! toni kroos< passningsstatistik var iof efter 2 CL-matcher.. men vem fan bryr sig. Riktigt bra, roligt och genomarbetat inlägg.

    SvaraRadera
  2. hahaha "Framför allt är det väl den totala fotbollsvåldtäkt som utspelade sig i Manchester som får de andra storklubbarna att bäva"

    SvaraRadera