onsdag 20 november 2013

Hejdå, fotbollsungdom


En iskall natt i ett grått Solna fick jag se min värld rämna mitt itu på första parkett. Jag fick se ett monumentalt fotbollsvidunder från en ö i Atlanten bryta fram tre gånger mot överspelade vikingaättlings-mittbackar och köra ner deras och mina hopp och drömmar i en rostig avfallscontainer för att mala dem sönder och samman. Drömmen om Rio, det s.k. "Sista VM:et", släcktes och allt blev till tomhet och mörker. När vidundret satte 2-2 blev arenan som en kyrkogård, en drömmarnas kyrkogård. En ovan klackledare försökte i megafonen: "Kom igen nu! 'Sverige, vi ger aldrig upp - Sverige, vi ger aldrig upp...'". 1 minut senare kom spiken i kistan och vi gav upp allihop.

När man tillsammans med 50000 landsmän fick Nationalsången att dåna genom fuskbygget Friends Arena och ut genom Novembernatten, då var man så jävla stolt. Man hade ett visst hopp, a fool's hope: "DU TROOONAR PÅ MINNEN FRÅN FOOORNSTORA DAR" det gör fan inte ni, Portugal, tänkte man. Sen började matchen och långt bak i ens logiskt resonerade hjärna började man inse att det här går ju aldrig...

Ändock: Vi hade Zlatan, de hade Ronaldo. Det fanns hopp, tänkte man. Sen insåg man att på våra kanter sprang en jättetrött och jättelångsam tredjevalsinnermittfältare för Sunderland på den ena och en jättefeg och jätteöverskattad "lovande ung tekniker" på den andra. På topp älgade Johan fram och uträttade inte mycket. På mittfältet gjorde Källström väl det OK, medan Elm som vanligt satt kvar och läste Pixie-böcker i spelarbussen. Portugal var och är bättre på i princip samtliga positioner, de var det överlägset bättre laget och visst är de värda att gå till VM.

Nej, det är väl inte Portugal ens irrationella ilska bör riktas mot utan snarare FIFA:s infernaliska rankingsystem, själsförkrossande lottningar och positiva särbehandling av alla världens blåbärsnationer som kvalar in till världens finaste turnering genom att vinna mot typ Fiji och Mikronesien med 12-0. Costa Rica, Honduras, Algeriet, Grekland, Schweiz och Bosnien är några av de länder som spelar VM i Brasilien nästa sommar. Själva får vi nöja oss med några meningslösa vänskapsmatcher mot Moldavien, Indonesien och andra påhittade icke-nationer. 



Vårt land kommer inte att spela det sista riktiga VM:et under vår fotbollsungdom. Den drömmen är krossad. Nåja, vad är väl ett VM i Brasilien? Det kan ju vara tråkigt och dötrist och tråkigt och alldeles... alldeles... alldeles... alldeles...................................................................

:..............................................................


1 kommentar:

  1. vill inte det här. Jag hatar fifa så jävla jävla mycket

    SvaraRadera