söndag 10 november 2013

Matchrapport: Manchester United-Arsenal

På många sätt var det här en skrällarnas söndag. Det alltid så sköna Stoke City rivstartade med två bortamål mot Swansea, Seb Larssons Sunderland nollade Shitty och Tim Krul reste sig som en titan i Newcastles mål när man besegrade Spurs på WHL. Inför drabbningen mellan "KRISLAGET" Manchester United och fotbollsbloggarnas gullegris-2k13 Arsenal var det mycket snack om att hemmalaget var underdogs. Detta tyckte både Giggs, 40 och Wayne Rooney var konstigt då de i inför-matchen-intervjuer uttryckte att de självklart såg sig som fullt kapabla att slå vilket lag som helst i England, speciellt på Old Trafford.

Och visst blev det så att Arsenal utnyttjade sina kvaliteter på mittfältet och tog tag i bollinnehavet. Passningarna gick från tysk-turkisk fluga till random-filmande-spanjor vidare till PL:s bäste walesare/spelare och sen tillbaka igen. Men på Uniteds kanter var det för det mesta lugnt och stilla. Matchen igenom var både Evra och Smalling tämligen ohotade, vilket jag tror var en av de viktigaste anledningarna till att Arsenal aldrig kom till några riktigt farliga målchanser (utöver den som den charmante Bendtner missade på övertid). United var visserligen slarviga i sitt eget passningsspel vid många tillfällen, speciellt på högerkanten där speciellt Smalling såg vilsen ut i offensiven. Även Michael Carrick stod för en ojämn insats vilket troligen har att göra med att han spelade halvt skadad. Man kom, liksom sina motståndare, inte till många farliga lägen vilket säger oss att det fortfarande finns en hel del att förbättra i offensiven. Det matchvinnande elementet var dock Uniteds presspel den frenesi genom vilken man vann tillbaka boll innan Arsenal riktigt han etablera sina långvariga anfall.

Och visst var det, åtminstone sett med United-glasögon på, ett dramaturgiskt tillfredsställande klimax då förre Gunners-målkungen Robin van Persie fick avgöra matchen mot sitt gamla lag. Det lär ha svidit i Arsenal-supportrarnas ögon när holländaren vrålade ut sin glädje efter att ha skickat bollen  i mål, ottagbar för Szczesny, efter att ha mött en Rooney-hörna med huvudet. I tidigare möten med Arsenal har van Persie avstått från att fira sina mål, men efter den skitstorm han fick utstå på Emirates Stadium i fjol och med de fortsatta hån som haglade mot honom från de tillresta Gunners-fansen ikväll verkar det som att råttet var mågat.

Glorious...
Med det här enorma resultatet är United tillbaka i PL:s toppstrid på allvar. Chelski, Shitty och Tottenham tappade alla poäng och det är jämnare än någonsin i kampen om CL-platserna. Bara en sådan sak som att Southampton fortfarande ligger trea säger en hel del om det spända läget i Premier League. Om två veckor spelar Tottenham mot City och Arsenal mot Southampton vilket ger United chansen att vinna ytterligare mark i toppstriden. Med denna vetskap tänkte man sig att man lugnt hade kunnat luta sig tillbaka under landslagsuppehållet. Det är då man inser att det är nu det ska avgöras om Sverige tar sig till VM eller inte. Fan...

Betyg på Uniteds spelare:

De Gea: +++
Stark i luftduellerna, skicklig med fötterna och säker på långskotten. Det här är en framtidsmålvakt både för Spanien och United.

Chris Smalling: ++
Blandade och gav, som det heter. Riktigt stabil i defensiven men helt bortkommen och onödig på sin offensiva flank.

Jonny Evans: +++
Släpper inte igenom någonting idag men kan, som vi vet, förbättra sitt passningsspel betydligt.

Nemanja Vidic (utbytt 46'): +++
United är ett enormt mycket bättre lag med sin kapten på planen. Jättetråkigt med huvudskadan som tvingade honom av planen i halvlek.

Patrice Evra: +++
Mycket snabbare och farligare framåt än man ska vara i hans ålder. Bäst i backlinjen idag.

Michael Carrick: ++
Tappar för mycket boll. Hans orgasmiska cross-bollar syntes inte till idag. Gör det bra i defensiven.

Phil Jones: +++
Älgar på som vanligt. Genomgående läskig, både i anfalls- och närkontaktsspelet. Imponerande både som innermittfältare och som mittback i den här matchen.

Antonio Valencia: +++
Måste vara given i startelvan varje match. 100 gånger bättre än Nani även om han inte gör sin mest inflytelserika insats idag.

Shinji Kagawa (utbytt 77'): ++
Lider som bekant av att vara felplacerad på planen. Hans bollskicklighet och kvickhet är dock uppfriskande att bevittna.

Wayne Rooney: ++++
Sliter som ett djur över hela planen och kombinerar sitt slit med beslut och teknik i världsklass. En kunglig insats.

Robin van Persie (utbytt 85'): +++
Visade att den här matchen betydde väldigt mycket för honom att vinna. Han var med och hjälpte laget mer än han brukar, vann boll på mittplan osv. Försvinner naturligt nog i andra halvlek men då hade han redan gjort sitt jobb.

***

Tom Cleverly (inbytt 46'): +
Bidrar inte med mycket. Han förblir en otillräcklig imitation av Jack Wilshere.

Ryan Giggs (inbytt 77'): ++
40 år gammal och det börjar synas tyvärr. Utmärker sig inte speciellt men gör det han behöver i det defensiva arbetet.

Marouane Fellaini (85')
Spelade inte tillräckligt för att uttala sig om men det är dags att han börjar visa lite grejer snart...

1 kommentar:

  1. Briljant analys och visst stack det i ögonen. /medgångssupportern

    SvaraRadera