torsdag 31 oktober 2013

I dimman



Kortfilmen ovan heter "Hedgehog in the fog". Den handlar om Hedgehog som ska genom skogen för att träffa sin kompis Bear cub och räkna stjärnor. Det hela avlöper väl (det är bara en konstig uggla som går efter honom ett tag och härmar det han gör som avviker från det normala) fram till att en vägg av dimma uppenbarar sig, och i den finns en vacker vit häst. Hedgehog undrar: "om hästen lägger sig ner i dimman för att sova, kommer den att kvävas i dimman?". Han beger sig in i den för att se efter själv. Inne i dimman blir allt jävligt surrealistiskt; ett fallande löv ter sig gigantiskt och kvävande ena ögonblicket för att i nästa ligga bredvid Hedgehog. Från under lövet glider en snigel fram - lövet verkar inte bekomma honom alls - och Hedgehog tar efter nån sekunds våndande upp lövet, betraktar det och inser att det kanske inte var så farligt ändå. Fler saker framträder under Hedgehogs vandring i diset; en fladdermus flyger förbi vilket skrämmer upp honom igen, ugglan kommer tillbaka och hoar bakom Hedgehogs rygg (Hedgehog avfärdar honom som mysko), och Hedgehog tappar sin sylt som han haft med sig till Bear cub. Genom diset kan Hedgehog höra Bear cub skrika efter honom. Plötsligt kommer en hund och lämnar tillbaka sylten - finns det inte lite godhet där i dimman ändå? Bear cub skriker igen och Hedgehog springer honom till mötes, ramlar i en flod, blir hjälpt iland av en Någon (en fisk) och slutligen hittar han till Bear cub. Men ändå är det kanske inte som han trodde det skulle vara där hos Bear cub. "Vem annan än du vet hur man räknar stjärnorna?!", säger Bear cub. Och det är förvisso sant, och visst är det underbart att vara tillsammans igen och räkna dem... men det kanske finns något annat där ute som är ännu mer kittlande? I dimman?

"Hedgehog in the fog" kan efter en första titt verka väldigt surrealistisk och vag, men efter några gånger inser man att den inte är det: Den handlar om en person. Yuriy Norshteyn som regisserat filmen kanske inte direkt hade det i åtanke (personen som åsyftas i filmen föddes tio år efter filmen gjordes), men såhär är det i alla fall: Hedgehog är ju Cristiano Ronaldo.

Som liten hejade Cristiano Ronaldo på Real Madrid och drömde om stjärnorna. SÅ: han bestämde sig för att ge sig ut på äventyr. En uggla följde efter honom och härmade allt han gjorde (Nani), först utanför skogen (Sporting CP) och sedan i dimman (Premier League). Dimman skrämde Cristiano till en början: tacklingar flög mot honom från alla håll och han höll händerna för ansiktet. Men efter ett tag insåg han att tacklingarna mest var på boll ändå och inte så jävla farliga (mindre spelare än han själv reste ju sig upp efteråt, borstade bort gräset från knäna och fortsatte). Så han blev lite mer av en man än han var innan (kanske skulle han aldrig blivit det om han inte vågat sig in i dimman?). Visst en fladdermus (Ruud van Nistelrooy) flög förbi och var läskig, men ändå växte han stadigt och verkade för ett tag faktiskt helt glömt bort sin destination (Real Madrid). Han hittade ju till och med vänner (Evra, Anderson) i dimman! Men så hör han Bear cubs röst genom diset och kommer ihåg vad han skulle göra... en fisk (Jorge Mendes) för honom genom vattnet och fram till Bear cub. Och där tror ju Cristiano till en början att han ska vara lycklig och färdig. Men så börjar en kluvenhet smyga sig på i honom. Cristiano börjar prata om hur lycklig han var i Manchester United, inte för att Bear cub är dålig, tvärt om, Bear cub berömmer gång på gång Cristiano för hur många mål han gör, och Cristiano understryker hur underbart det är att äntligen få vara i klubben han hejade på som liten... men gång efter annan uttalar han sig ändå om hur kan i framtiden vill återvända till Manchester United.

Hedgehogs undran när han gick in i dimman var om hästen skulle drunkna om den la sig för att sova. Men Hedgehog tänkte inte på om han själv skulle göra det. Och även om han kom ut ur diset... var det inte en liten del av honom som kanske drunknade ändå? Någon bit av honom som blev kvar där inne i dimman med hästen?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar