torsdag 20 mars 2014

Sammanfattning av åttondelsfinalerna i CL & inför kvartsfinalslottningen

Efter en minst sagt svettig CL-kväll där jag har fått se mitt United, mirakulöst nog, vända på steken i mötet med Olympiakos och vilket innebär att de säkrat avancemang i CL; turneringen som numera är det enda (om än väldigt lilla) hoppet man kan ha om att spela där även nästa säsong. Med hjälp av en återblick till inlägget jag gjorde inför åttondelarna ska jag nu reflektera kring hur bra mina spådomar har visat sig vara, samt hur det ser ut inför kvartsfinalerna. Visserligen kommer det inte vara möjligt att genomföra någon utförlig analys eftersom lottningen (fan vad jag ser fram emot lottningen) inte sker förrän på fredag. Jag tänkte dock kort gå igenom de olika kvartsfinalisterna, göra en intern rankinglista samt nämna vad jag tror om lagens chanser att vinna turneringen.

Sammanfattning av åttondelsfinalerna:

Manchester City vs Barcelona (1-4 on agg.) – Jag uppskattade: City 80%, Barca 20%
Pellegrinis mannar var egentligen aldrig nära att hota Barca. När jag skrev inför-inlägget hade City en jättebra trend i PL och spelade ut lag till höger och vänster. Uppskattningen 20/80 skulle dock visa sig aningen generös då Barca gick ut och bevisade att de helt enkelt är på en helt annan nivå fotbollsmässigt. Det mest intressanta man kan ta med sig av det här mötet är väl Dani Alves uttalande att han fram tills denna match bara trodde det fanns 1 lag i Manchester. Han kände inte till Manchester City.

Arsenal vs Bayern München (1-3 on agg.) – Jag uppskattade: Arsenal 20%, Bayern 80%
Under 15 väldigt spännande och fartfyllda minuter i det första mötet på Emirates Stadium avgjordes detta stormöte i princip direkt. Arsenal kom ut på hemmagräs och spelade inspirerat och med självförtroende. Det ambitiösa försöket att ta kontroll över mötet bar frukt i form av en tidig straff... som Mesut Özil brände. Strax därefter åkte Arsenal på en straff och en frilägesutvisning i baken. Därefter kontrollerade Bayern både första och andra matchen totalt; några ökända mirakel på Allianz blev det inte. München-laget ser starkare ut än någonsin inför kvartsfinalerna.

Bayer Leverkusen vs PSG (1-6 on agg.) – Jag uppskattade: Leverkusen 5%, PSG 95%
Som väntat fanns det inte mycket den nuvarande Bundesliga-fyran kunde göra för att sätta stopp på Zlatan & c/o. Ibra passade på att öka på med 2 nya mål på CL-kontot och har säkert redan börjat smygdrömma om chansen att få lyfta den där jävla Champions-bucklan för en gångs skull. Över huvud taget har tysklagen (minus Bayern) knappast briljerat i år, både Leverkusen och Schalke blev enkelt utslagna medan Dortmund knappat klarade sig vidare mot Zenit(!).

AC Milan vs Atletico Madrid (1-5 on agg.) – Jag uppskattade: AC Milan 25%, Atletico 75%
Det ska sägas att slutsiffrorna 5-1 ljuger en del när man tar mötet mellan det gamla mästergänget från Milano och de "nya" skönlirande spanjorerna i beaktning. Milan hade, för ovanlighetens skull, en hel del oflyt i de här båda mötena och hade egentligen kunnat vinna mötet på San Siro. Med en vinst i bagaget från det första mötet tror jag verkligen inte det hade varit omöjligt för de svartröda (som ovärdigt nog spelar i guldtröjor på bortaplan) att tråka sig vidare som enda italienska lag till kvartsfinal. Nu blir de istället out-fotbollade av självaste Frankrike! Inte godkänt...

Olympiakos vs Manchester United (2-3 on agg.) – Jag uppskattade: Olympiakos 15%, United 20%
Min 15/80-uppskattning skulle visa sig vara tämligen optimistisk och t.o.m. naiv när det röda Manchesterlaget åkte ner till den där jäkla "Grytan" och förlorade 2-0 efter den mest håglösa, oinspirerade insats jag någonsin sett från en United-elva. Efter den första matchen uttalade sig RvP besynnerligt om att det "var synd att andra spelare i United spelade på 'hans områden' på plan för mycket". Sedan dess har det spekulerats mycket kring holländarens relation till Moyes och United. Passande var det väl då att det var just denne van Persie som skickade United direkt till kvartsfinal med ett sensationellt hat-trick i det andra mötet lagen emellan.

Galatasaray vs Chelsea (1-3 on agg.) – Jag uppskattade: Galatasaray 20%, Chelsea 80%
Drogbas återkomst till Stamford Bridge var säkerligen känslosam för många Chelsea-anhängare men nog gladde de sig ändå åt att "den store elefanten" inte mäktade med mycket vad gäller att hota sitt gamla lag i kampen om kvartsfinalplatsen som stod på spel. Mourinho såg till att Chelsea stängde matchen på ett perfekt sätt i London efter att ha blivit smått omskakade nere i Istanbul. Trots ett mäktig stöd från de många tillresta turkiska supportrarna kunde inte Galatasaray göra någonting för att stoppa Chelsea från att avancera till kvartsfinal. 2-0-vinsten på Stamford Bridge var en perfekt utförd match, i sann Chelsea-tappning, som bådar gott för de blåklädda inför nästa fas i tuerningen.

Zenit S:t Petersburg vs Borussia Dortmund (4-5 on agg.) – Jag uppskattade: Zenit 15%, Dortmund 85%
Dortmund överraskade faktiskt lite när de slog Zenit med 4-2 i S:t Petersburg. Men i övrigt såg de gula getingarna rätt så bleka ut, sett över två matcher. Skador på Reus, Subotic, Gündogan m.fl stör fortfarande laget rejält.

Schalke 04 vs Real Madrid (2-9 on agg.) – Jag uppskattade: Schalke <1%, Real >99%
Cristiano Ronaldo har följt upp sin andra Ballong D'or-vinst på ett föredömligt sätt i både liga- och Europaspel. Med 4 mål på 2 matcher ligger portugisen nu på totalt 13 mål i turneringen, 3 före vår egen Volvoviking Zlatan Ibrahimovic och 5 före Messi.  Real passade på att spela ut hela registret mot ett blekt Schalke 04 då man tog en osedvanlig vinst på tysk mark för att sedan hinna lufta reservlaget i returmötet på Bernabeu-stadion. Uppskattningen att Schalke hade mindre än en hundradelschans att slå Real Madrid över två matcher kan väl heller inte sägas vara orättvis med slutresultatet 9-2.


Sammanfattningsvis kan det vara intressant att notera att samtliga förhandsfavoriter lyckades avancera till kvartsfinalspel!
------------------------

Intern rankinglista av kvartsfinallagen:

8.
Trots den fullständigt svindlande vändning som David Moyes lyckades pressa ur sitt manskap ikväll så är United fortsatt det klart svagaste laget inför lottningen av kvartsfinalerna. Visst hade det varit helt sjukt i huvudet om United lyckades vinna CL och skicka Liverpool till EL alá Chelsea 2012, men att det ska hända är typ lika troligt som att Jonas Sjöstedt i hemlighet sitter och extraknäcker som identitetsskyddad frilanskoluminst på avpixlat.

7.
Fjolårsfinalisternas glans har falnat snabbt och de uppträder inte längre som den närmast ostoppbara lagmaskin de var under 2012/13. Speciellt är det den oändligt långa skadelista som Jürgen Klopp  har fått dras med under säsongen som tycks hämma tyskarna. En fråga vi kan ställa oss inför Dortmunds kvartsfinal är om Erik Niva ska hinna med något mer blogginlägg som romantiserar Kevin Grosskreutz och dennes uppväxt i det mytomspunna Ruhr-området.

6.
Spelmässigt och med Eto'o/Torres som enda alternativ på strikerpositionen känns kanske inte Chelsea FC jätteläskiga. Taktiskt sett skulle jag dock hävda att "The Blues" absolut har förutsättningarna för att slå vilket lag som helst i turneringen. Mot Bayern och Barcelona skulle jag dessutom säga att de har ett psykologiskt övertag i och med händelserna i 2011/12-års CL-upplaga. Kanske skulle Real Madrid bli den svåraste nöten för Chelsea att knäcka i en kvartsfinal...


5.
Atleticó Madrid, laget som hela tiden lyckas fixa fram helt sjukt bra anfallare har varit en stor snackis under hela säsongen. De fortsätter att utmana Real och Barca om La Liga-titeln och ser spelmässigt ut som ett av de tveklöst bästa lagen. Varför jag rankar dem som femma efter PSG är pga. de svaghetstecken man kunde uttyda i de båda matcherna mot Milan. När allt kommer omkring är de obeprövade på den här nivån och jag tror de skulle få det tufft mot ett så individuellt skickligt lag som PSG. Samtidigt är det inte omöjligt att denna outsider, med rätt lottning, kan ta sig hela vägen till Lissabon.

4.
Förra året tog det stopp för Paris när man rök ihop med Barcelona i kvartsfinalen. Det tämligen historielösa köpelaget överraskade dock många när man pressade Barca hårt över två matcher. Många undrar om detta är året som PSG har utvecklats tillräckligt för att gå hela vägen. Med rätt lottning tar det sig i alla fall minst till semifinal. Det är ingen hemlighet att Zlatan aldrig har vunnit CL och trots att han har sagt att han har nöjd med vad han åstadkommit i sin karriär även utan en Europa-triumf, skulle han nog inte tacka nej till att höja pokalen i Lissabon i maj.

3.
Tillsammans med Real och Bayern är Barcelona en hel fotbollsmässig nivå över de övriga kvartsfinallagen. Av de tre stora favoriterna tycks det pratas minst om katalanerna som CL-mästare. Den allmänna uppfattningen om Barcelona i år tycks vara att de inte riktigt är där de var för 3-4 år sedan längre, att man inte kan mäta sig med Bayern och att man t.o.m. skulle vara underdogs i ett möte med ärkerivalerna Real Madrid. Jag har dock en känsla av att Barcelona är riktigt starka i år och att det inte skulle vara otroligt att de smög sig fram till finalen för att plötsligt stå där som segrare igen.

2.
Utöver superspelaren Ronaldo är det två ex-Tottenhamspelare som har varit mycket inflytelserika i Real Madrids brutala anfallsspel den här säsongen. Det mesta av snacket har handlat om walesaren(!) som rekordvärvades till världens största klubb i somras och som, efter en tuff start under hösten, nu bidrar med en ny dimension i Reals anfallsspel; plötsligt är högerkanten nästan lika farlig som Ronaldos vänsterkant. På innermittfältet har Modric utvecklats till en riktig klasspelare. Lyckas Ancelotti fixa Madrids tioende Europatitel?

1.
---------------- Neuer ----------------
Lahm - Boateng - Dante - Alaba
---------- Schweinsteiger ----------
Robben - Kroos - Götze -- Ribery
------------- Mandzukic ------------

Bänken:
Müller, Thiago, Martinez m.fl.

Tränare:
Pep Guardiola

...därför är Bayern München det tveklöst farligaste laget kvar i turneringen och är på väg mot att bli det första laget som någonsin försvarar en CL-titel. INGEN vill möta Bayern i en kvartsfinal.

1 kommentar: