lördag 3 december 2011

Fortuna: hennes bundsförvanter, slagpåsar och övriga. Spridda och spretiga raljeringar från en dag av törst

Har extremt mycket tankar och åsikter och känslor i huvudet efter kvällens lottning, men jag ska göra mitt bästa för att försöka få någonslags struktur på det hela. Redan när seedningsgrupperna blev klara insåg man att den här lottningen skulle kunna bli hur bra och hur hemsk som helts, både för svensk del och för turneringens. Sverige fick en bra lottning. För turneringen som helhet är jag inte lika säker, grupperna är minst sagt ojämna och röster kommer säkerligen höjas angående mutor, fusk och skandaler. Inte desto mindre injicerade lottningen i mig, och säkert många andra, det gift som heter fotbollsfeber, som förvisso aldrig lämnar en, men som kvällar som denna gör längtan efter de långa kvällarna med de stora matcherna så stor att det närmast gör ont.

  Till att börja med är grupp A alltså ett skämt, och skrattar högst gör troligen hemmanationen Polen, som nu har en reel chans att gå vidare. Ryssland borde dock kunna vinna gruppen, och tyvärr kan man inte heller räkna bort grekerna, som genom ännu en tursam lottning kan undgå att förpassas till den fotbollseuropas soptipp på vilken de ovillkorligen hör hemma. Tjeckien är troligen för dåliga för att kunna hävda sig ens i den här gruppen. Gruppens matcher spelas den 8, 12 och 16 juni. Förslagsvis är dessa de kvällar under EM som ni ägnar åt familjen, flickvännen (fan vad ingen som läser den här bloggen har en flickvän lol) eller kompisarna, för lagen är inte bara dåliga, de lär också vara riktigt tråkiga. Möjligen undantaget Ryssland, som kan skapa kul fotboll om bara Arsjavin och Pavluchenko kommer ihåg hur man gör. 
  Sedan har vi alltså två riktigt, riktigt tajta grupper. Här kommer kanonmatcherna hagla likt granatsplitter på Omaha Beach. Visst, en del lag i dessa grupper har anledning att känna sig bryskt behandlade av ödet (Hej Danmark), men vi oberoende tittare kan förvänta oss högklassig underhållning, och känner mig även väldigt tacksam för att Tyskland och Spanien nu hamnar på olika halvor, vilket gör att "drömfinalen" kan komma till stånd utan att man behöver ägna sig åt läggmatcher och taktikplacering.
  Grupp B är så bra att det nästan är lite sadistiskt. Danmark nämndes på förhand som en tuff motståndare och möjlig utmanare till en kvartsfinalplats, men framstår nu som något litet, skrämt och ytterligt hjälplöst. Att besegra Portugal visserligen möjligt, det har man ju gjort nyligen, men att sedan ta poäng, och kanske även vinna, mot någon av Tyskland och Holland... det går bara inte. Gruppen spelas till råga på allt i Lviv och Kharkiv, två städer i var sin ände av det vidsträckta och infrastrukturellt underutvecklade Ukraina, som inte direkt är berömda för gästfrihet och turistvana. Den här gruppen blir i ordets rätta bemärkelse ett elddop för alla inblandade. Den klena trösten består i att de som faktiskt lyckas ta sig vidare får möta något av blåbären från grupp A. I dagsläget känns det givet att dessa två lag blir Tyskland och Holland, i den ordningen. Holländarna kommer troligen att försöka stoppa tyskarna med samma benknäckartaktik som man använde mot Spanien i VM-finalen, men tyskarna känns för snabba och hårda för att detta ska kunna hejda dem.
  Grupp C är något mer human, men befolkas alltjämt av mycket gedigna fotbollslag. Undantaget är Irland, som ser ut att få svara för ännu en uppvisning i den irländska nationalsporten Gå Hädan Med Stil. Laget är dock inte tappat bakom en vagn, och kan säkerligen knipa en och annan poäng, Trappatoni kanske kan låta italienarna få smaka på egen medicin! Att Spanien ska vinna gruppen känns givet, men gällande andraplatsen känns det både ovisst och spännande. Italien får gälla som knapp favorit, men Kroatien visade rejält med tåga mot Turkiet, och Italien... ingen skulle väl egentligen bli förvånad över en djupdykning till.

  Som ovan nämnts är jag mycket nöjd med Sveriges lottning. Inte för att den är så lätt som nätsajterna hittills velat göra gällande, även om detta onekligen är en svagare grupp än B och C, utan främst för att den är oviss, färgstark, fylld av gammal rivalitet och historia och kommer att bjuda på 3 riktiga toppmatcher för svenskt vidkommande. Alla lagen är svårspelade och Sverige får finna sig i att slå ur underläge i varje match, men ingen match är omöjlig, och inget lag är omöjligt att ta poäng, eller ens vinna, mot. 
  Vi öppnar alltså mot Ukraina i Kiev inför 80 000 hemmasupportar. Zlatan må ha spelat nån el Classico, Lustig kommer förhoppningsvis ha en Old Firm i benen, men jag tvivlar på att någon i den svenska truppen har upplevt något så nära galenskapens kokpunkt som detta. Förhoppningsvis kan svenskarna låta bli att skrämmas, och istället vända på situationen och tagga en masse. Om inte Zlatan vaknar till av en sån inramning, med allt ljus på honom och hela stadion MOT honom, kommer jag officiellt förklara honom hjärndöd. 
  England blir som alltid intressant, gamla beteendemönster som engelskt översitteri, svensk tjongfotboll och följande engelsk förvåning över att svenskar faktiskt kan spela fotboll lär upprepas. Oroande är dock naturligtvis att engelsmännen bröt vår svit häromveckan på Wembley, men förhoppningsvis kan Sverige hänga kvar vid det faktum att vi inte förlorat mot England i en tävlingsmatch sedan 1908.
  Matchen mot Frankrike känns grymt oviss, de båda lagen har inte mött varandra på länge, och är därför kanske den mest intressanta av alla. Vad kan Elmander och Zlatan göra mot det franska försvaret? Hur klarar sig Lustig och Olsson när Ribery och Nasri kommer farande? Kan det svenska kollektivet mala ner den franska individualismen? Inga lugnande svar kan ges på frågorna, men detsamma gäller faktiskt för fransmännen.
  Gruppen som helhet känns extremt svårtippad, Sverige får väl som sagt ses som underdog, men kan absolut överraska och ska ingalunda ses som slagna på förhand. Ukraina har gjort bleka resultat men är hemmanation, och sådana går det sällan dåligt för. England är England och kommer därför troligen att genomföra ett antal försök att slå knut på sig själva, men är spelare för spelare klart starkast i truppen, även utan Rooney. Frankrike har trots fixstjärnorna Ribery och Nasri inte lyckats skapa något riktigt lag, men kan ha något nytt på gång. Alla lag kan vinna gruppen, alla kan komma sist. Det är ingen dödens grupp, men går Sverige vidare behöver man absolut inte skämmas för sin kvartsfinalplats, vilket är mer än vad man kan säga om lagen från grupp A...

En lottning är en lottning och tankarna och känslorna kring den brukar dö ut efter några veckor. Det är långt kvar och spelare kommer bli skadade, tränare kommer bli sparkade och den moderna fotbollen kommer göra sig påmind genom klubbägare som för sitt liv inte kan förstå varför de ska behöva ta hänsyn till en närmast ideel turnering, off-season. Men ikväll kan jag inte låta bli att älska denna lottning. Ikväll finns det något som inte fanns där igår, en spänning förnimmelse av förväntan har sakta sänkt sig över mig, ett litet embryo till det som komma skall i juni. Jag kan börja känna doften av bilagor, inför-program, studiosnack, fulla män i vikingahjälmar, stockholmska uteserveringar med storbildskärm i en juninatt som vägrar infinna sig, böner om framgång och nåd till högre makter, tränare och vänsterbackar. 
  Mörkret ligger tungt och kallt över Europa just nu.  Men om ett halvår kommer hela Europa, från Cadiz till Tärendö, från Kap Sunion till Galway, att leva, pulsera och koka. Fotbolls-EM. Nedräkningen kan börja.



Extremt preliminärt Tips:

GRUPP A:
Polen
Ryssland
Grekland
Tjeckien

GRUPP B:
Tyskland
Holland
Danmark
Portugal

GRUPP C:
Spanien
Kroatien
Italien
Irland

GRUPP D:
England
Franrike
Sverige
Ukraina

KVARTSFINALER:
Polen-Holland 1-3
Tyskland-Ryssland 2-0
Spanien-Frankrike 1-0
England-Kroatien 1-2

SEMI:
Holland-Spanien 1-2
Tyskland-Kroatien 3-0

FINAL
Tyskland-Spanien 1-1
Straffar ????????
  

5 kommentarer:

  1. Satt bara och väntade på det här! Oerhört bra läsning, som vanligt.

    Måste först bara snabbt uttrycka min ilska (och avundsjuka) över att Grekland ... Grekland fick den lottningen, och inte Sverige. Men samtidigt är man ju inte direkt överraskad, eller hur? Andra, mer svårsmälta, djävulskap har ju promenerat hand i hand med Grekland under 2000-talets fotbollsmästerskap så det här blir alltså inte första gången de "stora" nationerna stirrar ner längs en mörk och oviss metaforisk tunnel och citerar Boromir:
    "What is this new devilry?"

    Angående Grupp B så är det ju bara helt jaevla sjukt. Stackars Danmark =( (bryr mig inte om dem egentligen hahaha). Nej men skämt åsido, så ska ju varken Holland eller Portugal kunna röra Tyskland. Det blir snarare de två förstnämnda nationerna som får slåss om andraplatsen i gruppen.
    Sidenote om grupp B: Förutspår en mediastorm ang. spekulationer om uppgjorda matcher om det skulle bli så att det är "bättre" att bli tvåa i gruppen.

    Grupp C: Må de azurblå hjältarna (hatar dem egentligen), med sina bastanta försvarsjättar, sina charmiga mittfältsprofiler och offside-springande, måltjuvande anfallare trotsa den större ondskan: Äckliga. Jävla. Spanien. Men det blir väl som vanligt... Spanien vinner 1-0, 1-0, 1-0, 1-0 ... 1-0.

    Sverige då? Tror vi kan ta oss vidare. Men det blir långt ifrån lätt. Tror vi måste vinna mot antingen England eller Frankrike, och kanske är Ronneys frånvaro nyckeln? Jag tyckte dock inte att du kommenterade tillräckligt det sjuka lag som Frankrike faktiskt har på pappret med spelare som:
    Lloris, Mathieu, Gomis, Evra/Abidal (samma position), Lass, Ribéry, Nasri, Malouda, Anelka, Benzema m.fl.

    shit... detta blev mer som ett eget blogginlägg. Iaf, nice läsning! Keep it up! Ser fram emot att diskutera detta mer ingående med dig.

    SvaraRadera
  2. Jävla mästerligt och träffsäkert skrivet Matrin (Freundin lol). Vad ska man säga... lite märkligt hur alla i grupp D blev nöjda, tyska, engelska och svenska medier var ju jävligt glada. Men det har ju mer en annan förklaring än att gruppen blev "lätt". Den förklaringen heter grupp B. Måste fanimig vara den svåraste gruppen genom tiderna i något mästerskap. Vi har världstvåan, världstrean OCH Portugal plus Danmark som fan inte är dåliga.

    Hur går det då i EM, vem vinner? Spanien. "Spanien" är svaret på många frågor: Vilket land är mest avskyvärt i hela jävla världen? Vilket land liknar någonstans en ung seriemördare i sin vilja att plåga ihjäl djur för sitt eget nöjes skull? Vilket land har högst ungdomsarbetslöshet i Europa? Vilket land har invånare som på riktigt, biologiskt, medicinskt bevisat saknar ryggrad? och så också: Vilket land är bäst i världen på fotboll? Svaret på alla dessa frågor är Spanien. Jag orkar inte höra argument som "De kan vara mätta", för NEJ, de blir inte mätta, girighet har ingen mättnad, de kommer tillbaka lika jävla vrålhungriga varje år och vinner CL fast de redan vunnit den 500ggr förut. De spanska spelarna spelar inte på känslor, de är inte som vi andra, inte som du och jag. Sen de var 8 år har de drillats att sluta reflektera över sin plats i världen och helt enkelt bara vara robotar. De känner inte, de tänker inte.

    Sverige... kommer vi vidare eller ej? Jag tänker att vi inte gör det, men så minns jag matchen mot Holland... modet, hjärtana som blödde av trötthet hos grabbarna, MEN DE FORTSATTE. Sedan minns jag alla jävla gånger vi varit uträknade och ändå rest oss. "Drakar lyfter alltid i motvind" brukar de säga. Jag vill tro att vi är en drake även i sommar. Jag vill tro på godheten. Men kanske är det tyvärr ändå som Andres Iniesta brukar säga: "Det FINNS ingen godhet. Det finns ingen ondska. Det finns bara makt"

    SvaraRadera
  3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  4. välinitierade kommentarer, känns faktiskt som riktiga blogginlägg, kanske dags att BÖRJA SKRIVA FÖR BLOGGEN??

    Tydligen har dansk press gjort en matematisk undersökning som visar på att grupp B är den svåraste gruppen någonsin... Kul det vore om de kunde sno poäng från Portugal. Eller Tyskland?

    SvaraRadera
  5. K, skulle väl kunna skriva om du vill det

    SvaraRadera