torsdag 1 mars 2012

Till sig i trasorna: Sverige-Kroatien 3-1

Även om man vet att det bara var en vänskapsmatch, mot ett för dagen ganska blekt Kroatien, så var det svårt att inte bli lite till sig i trasorna av den här matchen. För Sverige spelade ju bra! Alltså på riktigt hade ett spel som flöt, fungerade och som fick en att längta till det EM-slutspel som man tidigare i ärlighetens namn varit lite rädd för. Matchen gav alltså många svar, men väckte även vissa frågetecken.

TRE UTROPSTECKEN

Zlatan
Det som jag och många andra under en längre tid förespråkat visade sig vara en fullträff: Zlatans tillbakadragande till en släpande "van der Vaart"-roll gjorde honom otroligt mer delaktig i spelet, och skapade ett nav i det svenska anfallsspelet som tidigare saknats. Det argument som lyfts fram mot en släpande Zlatan har varit att han inte jobbar hem tillräckligt, men idag var han försvarsmässigt beredvillig och gick ofta djupt ner i banan för att, som det så vackert brukar heta, "hämta boll". Kroatien idag var dock såpass bleka offensivt att vi inte kan vi inte kan slå fast särskilt mycket angående Zlatans defensiva kompetens än att han åtminstone vill jobba hem. Hur som helst: Der Grosse Z levererar igen!

Mittfältet
Är det något som är viktig i dagens fotboll så är det mittfältet. Spelar man 4-5-1, vilket nästan alla lag idag gör, så är mittfältet den givet viktigaste lagdelen, och alla de senaste årens succélag, Tyskland, Spanien, Bayern München, Barcelona, Man Shitty etc. har haft mittfältet som grundsten i sina lagbyggen såväl offensivt som defensivt.
Jag vet inte riktigt hur det gick till eller när det hände, men helt plötsligt har Sverige fått ett riktigt konkurrenskraftigt mittfält. De erkända slitvargarna Larsson och Elm var riktigt pigga igår och visade dessutom fina offensiva kvalitéer genom att kombinera styrka och snabbhet med snille, en kombo som kan vara nyckeln till att låsa upp de engelska, franska och ukrainska försvaren i sommar. Minst lika glädjande var det att se hur det defensiva mittfältet opererade. Källström har aldrig sett så här säker ut och men både Wernbloom och Holmén (att han fortfarande existerade var lika förvånande som glädjande!) stod för inspirerade insatser. Framförallt fungerar mittfältet som en enhet, där tankar, passningar och löpningar är väl synkade.

Mellberg
Är en viking och jag är så gränslöst glad att han finns till.


FRÅGETECKEN

Boxen
Många definerar reflexivt Sverige som ett defensivt och discpiplinerat lag, men sanningen är att Sverige, ända sedan Andreas Jakobsson svek sitt land i Algarve och Tobias Linderoth blev med barn, har varit ett framtungt lag med ett frekvent svajjigt försvarsspel. Igår gällde detta framför allt i boxen där det hade behövts betydligt mer kommunikation (hej Isaksson) och kyla (hej Olsson) än vad som nu var fallet. I Olssons fall må det vara förlåtet med tanke på hans unga år och brist på erfarenhet, men Isaksson måste fan börja visa lite pondus efter 57 år mellan stolparna, att mumla ett varningens ord i mungipan är lika patetiskt som meningslöst.

Andreas Grankvist
Det är inte så mycket en fråga om att han gör saker som att han bara finns till. Andreas Grankvist är lång och har bra kondis, och han kan hoppa ganska högt, men han har inget i ett EM-slutspel att göra. Att han är sävlig och loj är problematiskt nog när han är mittback, i rollen som högerback blir tillkortakommandena fatala. Jag vete fan vad Lustig håller på med i Glasgow, men något måste hända där, för just nu har Sverige världens minst skräckinjagande högerback.

Känslan man får när Martin Olsson ligger och vrider sig i gräset
Inte för att det var någon fara med Martin. Men under tiden som han låg där han jag tänka en rad tankar i stil med "nej!", "han är essentiell!" och "om han är skadad bryter vår försvarslinje ihop!". Betänk nu följande: Martin Olsson är den sämsta backen i Premier Leagues sämsta backlinje. Om en sån spelare kan klassas som Essentiell för vårt försvar, då har Konungariket Sveriges Landslag djupgående problem.

BETYG:

Isaksson: ++
Gjorde några snygga räddningar, men svajjig i kommunkationen. Dåligt självförtroende?


Grankvist: +
Be gone!

Mellberg: +++
None shall pass.

J. Olsson: +++
En helt ok debut. Självmålet var bara delvis hans fel. Bör få starta i Kiev

M. Olsson ++
Gör en helt ok.


Källström: +++ Stundtals väldigt icke-gracil i aktionen, men likväl delaktig åt båda hållen.

Svensson: + Matchotränad, dessutom skakad av det eskalerande drogkriget i Mexiko som krävt 56 fängelseinterners liv.

Wernbloom: +++ Det är något tilltalande med en spelare som är så kompromisslös, han ger gärnet oavsett sammanhang. Måste dock ta det försiktigt i EM.

Holmén: +++ Det var inte igår! Men det var bra!


Elm: ++++ Börjar spela sig tillbaka in i startelvan. Väldigt intelligent i sina rörelser.

Larsson: ++++ För mig är han given från start i sommar. En spelare av internationell toppklass såväl bakåt som framåt.

Zlatan: ++++ Stark fyra, femman får vänta tills bättre motstånd ges. Men vilka passningar! Vilket spelsinne! Vilken blick! Fyllde för första gången någonsin rollen som kapten fullt ut.

Toivonen: + Det närmaste jag kommit att bli nätmobbad var när jag på svenska fans yttrade tvivel kring Toivonens kapacitet i landslaget, då jag fick drösar av Eredivisie-nördar på mig som lovprisade Toivonen och det han gjort i PSV. Toivonen är tydligen populär och jag förstår inte riktigt varför. Visst är han skicklig, men det finns något undflyende, osäkert och hängamedhuvudmässigt med hans inställning. Och i den blågula dräkten hänger man inte med huvudet.


Elmander: ++ Fungerade hyfsat som toppforward, men kan nog bättre än så här. Verkade stundtals något snedtänt, bråkade onödigt med både motståndare och domare.

Guidetti: +++ I debuten visade Guidetti prov på god inställning och vilja, även om han inte fick särskilt mycket utdelning. Kommer definitivt att återkomma.



Fotnot: Det var två Tottenhamspelare på planen också. Inte för att man märkte det men de var tydligen där någonstans. Enda bra som Modric gjorde var att inte bli skadad. Fortsätt så!

2 kommentarer:

  1. Bra jobbat Martin! lol tacos

    SvaraRadera
  2. Tacoskommentaren var det bästa jag läst på länge! Det ser lovande ut inför EM ändå... Även om jag delade den känslostorm som vällde över dig när M. Olsson verkade skadad.

    SvaraRadera