onsdag 11 april 2012

Het kväll i Fotbollseuropa

1. Borussia Dortmund 1-0 Bayern München

Matchbilden:
Hawaiifotboll från båda håll. Det var väldigt flängigt spel där inget av lagen verkade vilja hålla i bollen och etablera något riktigt spel. Istället försökte man gå framåt och skapa målchanser så fort man fick tag i bollen. Dortmund hade dock de farligaste chanserna, speciellt i första halvlek då Neuer tvingades till att rada upp millimeterräddningar.

Spelaren:
Robert Lewandowski. Tog konstant löpningar och var ett ständigt orosmoment för Badstuber & C:o i Bayernförsvaret. Styrningen med klacken fram till 1-0 var mästerlig! Målvakten Weidenfeller förtjänar dock också att nämnas; en riktig hjältematch genomför han idag!

Händelsen:
I den 85:e minuten tilldömdes Bayern München en straff. Arjen Robben tar ansvaret och det blir en riktigt dålig straff som enkelt kan räddas av Weidenfeller i Dortmundmålet. Att missa en straff i det läget lär redan det vara ett helvete, och troligen kände sig inte Robben bättre, då Dortmunds Subotic springer fram och skriker och hånar honom rätt i ansiktet. Minst sagt skamligt gjort av serben, som gärna får stängas av i ett par matcher efter den vidriga aktionen.Stackars Robben missade förresten ännu ett friläge i slutminuterna.









2. Juventus
2-1 Lazio

Matchbilden:
En underhållande match för den opartiske. Matchen präglades å ena sidan av fartfyllt, offensivt spel och hjältelikt försvarande å den andra. Juventus slogs för att behålla sin serieledning medan Lazio ville befästa 3:eplatsen, vilken ju innebär CL-spel. Det var hemmalaget som tog tag i taktpinnen från start och startade en anfallsstorm utan dess like. Lazio höll dock ut, föredömligt fram tills 30:e då Pepe stänkte in 1-0 för hemmalaget. Lazio saknade i princip en offensiv utan Miroslav Klose men höll ut och var, kanske lite oförtjänt, nära att ta med sig en poäng.

Spelaren:
Att Alessandro Del Piero, 37, fortfarande gör avgörande mål i sådana här stormatcher är ett alldeles övertydligt bevis på vilken sann fotbollslegendar han är. Detta var hans 700:e match för "Den gamla damen" och därför var det inte mindre än sann konst när han smekte in en frispark i 81:a minuten och frälste sitt lag med 2-1.
Det har varit snack om att Juventus inte vill förlänga med Del Piero, vars kontrakt löper ut nu i sommar. Det hoppas jag verkligen bara är dumma rykten. En sådan här ikon och trotjänare ska man ha tillräckligt med respekt för att man låter honom spela ut sin karriär i den klubb han har gett allt för.

Händelsen:
Pepes 1-0-mål var verkligen något alldeles extra. Vilken bollkänsla! Vilken teknik! Vi ska heller inte sticka under stolen med att Pirlos framspelning är närmast genialisk. Målet, som kom i den 30:e minuten, satte tonen för resten av matchen.

3. Athletico Madrid 1-4 Real Madrid

Matchbilden:
Man hade förväntat sig en galen kamp, likt den vi fick se i höstderbyt mellan dessa två lag, men första halvlek blev ett riktigt sömnpiller. Kaká, Di Maria m.fl. såg rent ut sagt malplacerade ut i sina offensiva roller och från Athleticos sida var det mycket felpass och slarv. Det enda som var värt att ta med sig från första halvlek var nog Ronaldos galna frisparksmål från ca 30 meters håll.
Direkt i andra kom Özil in och Real vaknade snabbt till liv. Man märkte att tyskens närvaro på plan bidrog till ett förbättrat spel där Real vågade hålla i bollen mer och använda sig av instick snarare än halvtaskiga inlägg från kanterna. Det var dock Cristiano Ronaldo som - mer eller mindre på egen hand - såg till att Real stängde matchen och tog med sig tre oerhört viktiga poäng.

Spelaren:
Inte direkt oväntat var Cristiano Ronaldo tveklöst Reals "Man of the match". Portugisen mäktade med ett hat-trick, varav två av målen kändes som sådana han är ensam i världen om att kunna få till. Ronaldo verkade vara fylld till bredden av energi och självförtroende ikväll. Detta visade han i sitt spel med fart, precision och uppfinningsrikedom, både ute på sin vänsterkant och inne i boxen.

Händelsen:
Ronaldo trycker in 2-0 med ett mästerligt distansskott. Han passar då på att upprepa målgesten han använde för några veckor sedan då han spänner sitt lår och pekar på det: "Inget kan stoppa kraften som finns i det här benet", ungefär. När han gör det börjar det regna in diverse skräp från läktarna och från de uppretade Athletico-fansen som stod där. Förutom Bernabeu är Ronaldo är inte speciellt populär på någon arena i Europa.

och i England...
knappade Man City in på Man United då man besegrade WBA med 4-0, samtidigt som stadsrivalen förlorade borta mot Wigan. Kampen finns där fortfarande i det engelska titelracet!

3 kommentarer:

  1. en påminnelse om att det kan vara täta fotbollskvällar även under CL-uppehåll. Måste säga det var jävligt skönta att Shitty vann, så att de fortfarande kan vara motiverade när de möter Newcastle.

    SvaraRadera
  2. Gillar btw att Emil beskriver Ronaldos målgest. Hur den ser ut och dess mening. Emil Duhlin, 21, tolkare av brott och kroppsspråk.

    SvaraRadera