söndag 22 april 2012

Mot Alla Odds

Efter en hjälteinsats som heter duga stod Real Madrid-spelarna till slut som segrare på Camp Nou och därmed också som titelvinnare i La Liga. Som jag skrev i mitt "inför"-inlägg var Real rätt så uträknade på förhand. Men de lyckades med något de inte lyckats med på 5 år: De vann mot alla odds, på bortaplan mot sina ärkerivaler. Passande nog stavades Reals segerhjälte Cristiano Ronaldo, som i och med sitt 1-2-mål tystade Messi, Filosofen och hela Katalonien. Tillsammans med sin tyske partner-in-crime Özil, dominerade Ronaldo i omställningarna, vilket var den avgörande faktorn för Reals vinst i denna gigantmatch.

Ronaldo firar efter sitt avgörande mål i Clásicon.

Real genomförde matchen på ett defensivt sätt, mycket likt det som Chelsea visade upp i sitt möte med Barca nu i veckan. Man använde sig av ett solitt zonförsvar blandat med giftiga omställningar genom C.Ronaldo, Özil, Di Maria och Benzema. Skillnaden från det förra mötet mellan de båda lagen var tydlig: Effektiviteten. Senast missade man 5-6 solklara lägen att ta ledningen i matchen. Nu satte man istället de lägen man fick, samtidigt som man neutraliserade det mesta av motståndarnas farligheter.

Barcelona å andra sidan var lika förutsägbara som vanligt. De vevade igång passningsmaskinen och tiqui-taqi:ade sig till över 70% bollinnehav. Det stora övertaget i bollinnehav skulle dock visa sig ha ungefär lika stor inverkan på resultatet som Barcelonas 'publikstöd'. Man höll i bollen, men man verkade inte veta vad man skulle göra av den. Något försök till djupledsspel skymtades inte under i princip hela matchen. Det var stillastående handbollsspel, som inte resulterade i mer än max 3 målchanser.

Det bästa sättet att sammanfatta matchen är nog att säga att Real helt enkelt förtjänade att vinna och att resultatet var en logisk följd av matchbilden. Marängerna spelade precis som man måste göra mot Barca: Med tålamod. De spelade lugnt och metodiskt och stressade inte ifrån sig bollen som de gjort i de senaste mötena. Och viktigast av allt, de satte sina chanser och gjorde ett mål mer än Barcelona.

1-2 i Reals fördel innebär i princip att ligan är slut. Real är mästare och 'dverjkungen' Messi står plötsligt i Ronaldos skugga. Märkligt, inte sant? Men så är fotbollen. Inte ens ett ondskans välde så starkt och utbrett som Barcelonas kan hålla för evigt. Ikväll spräckte Real hål på den sköra bubbla som omgärdat FC Barcelona under snart fyra år. Ikväll påminde Real Madrid världen om att frågan om vilken som är den bästa fotbollsklubben fortfarande är obesvarad.

Nu väntar, för de båda spanska storklubbarna, var sitt extremt tufft och svårspelat returmöte i Champions League. Det gäller att ladda om snabbt om inte detta sprakande El Clásico ska fälla dem båda i jakten på Europatiteln.

2 kommentarer: