fredag 6 april 2012

Inför Allsvenskan (del 2)

Martin Johanssons (Hoegadels_Bane) tips för Allsvenskan 2012:

5. Gais
Om man tittar den svenska fotbollsoppinionens bedömning av Gais inför de fem senaste säsongerna, så ser man snart att det låter ungefär likadant inför samma säsong, nämligen så här (grovt räknat):

"Gais överträffade sig själva förra säsongen men nu har de haft sitt lilla roliga och kommer få det betydligt svårare i år. Mycket av lagets spel kretsar kring Wanderson och om (eller snarare när) han lämnar för en bättre liga så kommer laget stöta på rejäla problem"

Så låter det även i år. Men med tanke på hur dessa säsonger sedan har utvecklat sig kommer jag här med ett empiriskt underbyggt påstående: det kommer inte att bli som folk säger i år heller. Gais överpresterade inte särskilt mycket förra säsongen, man har en trupp av medelhög allsvensk klass, och kryddat med Wandersons spetskompetens och den gamle smokingliraren Axéns tydliga förmåga att göra vatten till vin så är det inte alls särskilt konstigt att de hamnade där de hamnade. Vad gäller Wanderson kan man konstatera att han verkar ha lika svårt att lämna De Leriga Och Saltstänkta Kajerna Längs Göta Älv som sin Brother-In-Makrill Håkan Hellström. Och nu när Wanderson har skaffat svensk tjej verkar han till och med, till skillnad från sagde Håkan, ha förlikat sig med sitt öde utan gnäll.

Det finns alltså ingen anledning att tro att Gais ska lyckas sämre i år än i fjol, snarare tvärtom med tanke på nyförvärvet Peter Ijeh, som ju som vi alla vet besitter en rejäl potential.

4. Elfsborg

Elfsborg må bara ha tagit ett SM-guld de senaste tio åren, men med tanke på den jämna och höga nivå man har hållt under den här perioden anser jag det befogat att prata om den som en storhetstid för Boråslaget. Men frågan är om inte denna storhetstid så smått börjar gå mot sitt slut. Spelmässigt har väldigt mycket kretsat kring Taco, vars dubbelsidighet som innermittfältare gjort honom till den ultimata mittfältsgeneralen i vår tids allsvenska. Nu börjar han dock bli såpass till åren kommen att Elfsborg måste börja ge honom lite avlatsning. Och jag har svårt att se varifrån denna avlastning kommer att komma.

Emellertid ämnar jag dock inte dödförklara varesig Taco eller Elfsborg, båda två håller fortfarande hög allsvensk klass och bör kunna få uppleva ännu en fin säsong. Till guld kommer det dock inte att räcka, särskilt som laget trots de många fina säsongerna aldrig riktigt lyckats få in den där vinnarmentaliteten i skallen.

3. Helsingborg

Här rör det sig väldigt mycket om önsketippning, inte för att jag tycker om Helsingborg särskilt mycket, utan för att det vore skönt om ett svenskt lag för en jävla gångs skull kunde vara bra två säsonger i rad så att man kunde få de till Champions League. Regerande mästarna har vissa hål att fylla. Rasmus Jönsson flög söderut snabbare än ögat han blinka och Alexander Gerndt är ju så att säga Long Gone Before Daylight, den idioten. Kvar finns.. tja vaddå? Conny Karlsson, Alvaro Santos, Erik Wahlstedt, Christoffer Andersson. Låter inte som några guldnamn kanske, men det gjorde de inte förra året heller.

2. Malmö FF

Jag kommer aldrig att älska Rikard Norling. Förutom att han är gnagare ger han intryck av att vara labil, asocial och framförallt våldsromantisk på ett sätt som i vår djupt infekterade allsvenska kan vara mycket farligt. Icke desto mindre är jag den förste att erkänna att sagde Norling är en fantastisk tränare och framförallt: han är som gjort för allsvenskan. Han har förmågan att se det stora i det lilla, att få halvtaskiga spelare att tro att de håller god allsvensk klass, och han har ett taktiskt sinne som få andra. Med denne man vid rodret skulle ett så manstarkt lag som Malmö FF vara den självklara guldfavoriten i år, om det inte vore för ett litet krux: mittfältet.

Det jag menar är inte att Malmös mittfältet är dåligt. Problemet är tvärtom att Malmös mittfält är lagets starkaste del. Och är det någon lagdel som inte bör vara den starkaste för ett allsvenskt lag så är det just mittfältet. Allsvensk fotbolll ger nämligen blanka fan i mittfältet. Spelare som Jimmy Durmaz, Ivo Pekalski och Erik Friberg håller högre klass än de allra flesta av sina motståndare, men undermåliga planer, tjongbollsbaserat spel och allmänt låg standard riskerar att neutralisera deras kvaliteter. I Europas yppersta ligor är mittfältet A och O. I allsvenskan är det lagdelen som gud glömde.

1. IFK Göteborg


Hur svårt det än är att erkänna det så tjänar det ingenting till att hyckla: Sverige har historiskt sett bara en storklubb och det är IFK Göteborg. IFK är Sveriges Real Madrid, dess Capitolium, dess House Targaryen. Det kan svikta rejält och länge, andra klubbar kan sticka emellan och vara bättre, vackrare och framförallt roligare under några år, men när det kommer till att dominera, och att lyckas till Europa, så finns det egentligen bara en klubb som har potentialen, och det är IFK. Därmed inte sagt att deras megasatsning inför årets allsvenska kommer att lyckas. Men de är möjligen den enda klubben som har möjligheten ATT lyckas.

Spelmässigt står IFK inför ungefär samma mittfältsproblematik som Malmö, men med en stark defensiv och ett anfall med både bredd och spets så tycker jag att laget har bättre möjligheter till anpassning och fulspel än vad skåningarna har. Sen får man inte heller glömma att man för första gången sedan Bengt "den Attraktive"(han kallades faktiskt det) Anderssons dagar har en pålitlig målvakt i form av John Alvbåge.

För nästan 20 år sedan var IFK Göteborg i kvartsfinal i Champions League. Det var länge sen, men tradition är enormt viktigt för ett fotbollslag, och väggarna på Kamratgården minns smaken av guld och gröna skogar. Den andra sidan av denna tradition är en nimbus av folkhemsmässig betongfilosofi, fantasilöshet och lagom-är-bra-mentalitet som de senaste åren har sinkat de blåvita rejält. Kampen mellan dessa två traditioner kommer att avgöra IFK:s öde 2012.

Så slutar Allsvenskan 2012, enl. Martin Johansson:

1. IFK Göteborg
2. Malmö FF
3. Helsingborg
4. Elfsborg
5. Gais
6. Kalmar FF
7. BK Häcken
8. Friends
9. Örebro
10. Djurgården
11. IFK Norrköping
12. Mjällby
13. Gefle IF
14. Åtvidaberg
15. GIF Sundsvall
16. Syrianska


Så slutar Allsvenskan 2012, enl. Emil Duhlin:

Motivationer av Emil här!

1. Malmö FF
2. Elfsborg
3. IFK Göteborg
4. Helsingborg
5. Friends
6. Djurgården
7. BK Häcken
8. Gais
9. Kalmar FF
10. Örebro
11. Gefle IF
12. IFK Norrköping
13. Åtvidaberg
14. Mjällby
15. Syrianska
16. GIF Sundsvall

1 kommentar: